Novým generálním ředitelem ČTK je Jaroslav Kábele

úterý, 21. března 2023, 15:20 Lidé ČTK

Rada ČTK zvolila novým generálním ředitelem agentury Jaroslava Kábeleho. Funkční období stávajícího ředitele Jiřího Majstra skončí letos v červnu.

Jaroslav Kábele, zdroj: ČTK

Jaroslav Kábele, zdroj: ČTK

Novým generálním ředitelem České tiskové kanceláře (ČTK) bude v příštím šestiletém období dosavadní ředitel strategie a rozvoje agentury Jaroslav Kábele. Do funkce jej dnes po veřejném slyšení kandidátů zvolila Rada ČTK. Získal pět hlasů ze sedmi. Kábele bude jmenovaný do funkce na příštím zasedání rady 17. dubna. Funkční období současného generálního ředitele Jiřího Majstra končí 10. června. Majstr stál v čele ČTK 12 let.

Na post ředitele se hlásili celkem tři uchazeči. Vedle Kábeleho to byli redaktor serveru Seznam Zprávy a bývalý zahraniční zpravodaj ČTK Tomáš Pergler a producent a expředseda Rady České televize Jan Mrzena.

Nový generální ředitel chce klást důraz na nezávislost a spolehlivost agentury. Zaměřit se chce vedle zákazníků z médií i na nemediální klienty, kteří agentuře mohou přinést další příjmy. "V současnosti je poměr příjmů agentury 70 procent od médií a 30 procent od nemediálních zákazníků, mediální trh ale již příliš velký potenciál růstu příjmů nenabízí. Například v Rakousku je 60 procent příjmů agentury od nemediálních klientů," podotkl.

Jedním z nových projektů má být Presscentrum pro konání tiskových konferencí a dalších akcí přímo v budově ČTK. Pokračovat chce také v mediálních školeních pro PR profesionály i studenty žurnalistiky a v rozšiřování nabídky PR služeb, které jsou ale striktně oddělené od zpravodajství.

Kábele začínal v ČTK jako stážista při studiu žurnalistiky ještě před revolucí. Na začátku 90. let byl zástupcem vedoucího domácí rubriky a z tohoto postu odešel po změně ve vedení agentury do vydavatelství Mafra. kde začínal jako editor a zástupce vedoucího reportérského oddělení MF Dnes (1993 až 1998). Poté stál u zrodu zpravodajského serveru iDNES.cz, kde působil jako vedoucí zpravodajství a šéfredaktor. Později se stal ředitelem internetových projektů Mafry a od konce roku 2013 byl šéfem celé on-line divize vydavatelství. V roce 2017 dostal nabídku vrátit se do ČTK, aby řídil rozvojové projekty.

Jaroslav Kábele

Začínal v roce 1989 v ČTK jako zpravodaj, později byl editorem a zástupcem vedoucího domácí redakce; v letech 1993 až 2017 pracoval v mediální skupině Mafra, nejprve jako editor a zástupce vedoucího reportérského oddělení (1993 až 1998), poté stál u zrodu zpravodajského serveru iDnes.cz, kde působil jako vedoucí zpravodajství a šéfredaktor, později se stal ředitelem internetových projektů Mafry a od konce roku 2013 byl šéfem celé online divize vydavatelství, zodpovídal za nové projekty a akvizice; v září 2017 se po 24 letech vrátil do ČTK, kde má jako ředitel strategie a rozvoje na starosti zejména hledání nových příležitostí, příjmů a akvizic

-čtk-