Obchodníkem roku je dm drogerie, cenu veřejnosti má Lidl

čtvrtek, 30. března 2023, 10:55 Aktuality, Retail MediaGuru

Absolutním vítězem soutěže Mastercard Obchodník roku 2022 se stala síť drogerií dm drogerie markt.

Absolutním vítězem soutěže Mastercard Obchodník roku 2022 se stala síť drogerií dm drogerie markt. Firma se zároveň umístila na první příčce v kategorii drogerií a parfumerií. E-shopem roku je prodejce potřeb pro domácí zvířata Zoohit.cz. Cenu veřejnosti získal obchodní řetězec Lidl. Výsledky jubilejního 20. ročníku ocenění vyhlásila na slavnostním večeru Retail Summitu společnost Mastercard.

Výherci jednotlivých kategorií i absolutní vítěz byli vybráni na základě reprezentativního průzkumu. Ten zohledňoval pozici daného obchodníka na trhu a důvěru zákazníků.

Celkově nejlepšího skóre dosáhla společnost dm drogerie markt. Ta se v posledních letech vždy držela mezi třemi nejlépe hodnocenými, ale prvenství jí dosud těsně unikalo. Druhé místo obsadila loni vítězná síť lékáren Dr. Max a na třetí skončil nábytkářský řetězec Ikea.

Kromě absolutních vítězů organizátoři vyhlásili rovněž vítěze jednotlivých sortimentních kategorií. Cenu Mastercard Obchodník roku s potravinami získala společnost Lidl Česká republika. Mezi prodejci oděvů si nejlépe vedl e-shop Zalando a ocenění určené pro obchodníka s obuví dostala společnost Deichmann.

Mezi obchodníky se sportovními oděvy a potřebami zvítězil řetězec Decathlon. V kategorii obchodů pro dům, zahradu a chovatele vyhrálo OBI. Nejlepším obchodníkem s nábytkem a bytovými doplňky je podle pořadatelů soutěže společnost Ikea Česká republika, především díky nejlepším výsledkům v parametru zapamatovatelnosti.

E-shop Alza.cz zvítězil mezi obchodníky s elektrem a elektronikou, zatímco ocenění v kategorii knihkupců vybojovala společnost Knihy Dobrovský. Titul Mastercard Obchodník roku s hračkami obdržela firma Megahracky.cz. Lékárnou roku byl vyhlášen řetězec Dr. Max a prvenství v kategorii čerpacích stanic s prodejnou získala společnost Orlen Benzina. E-shopem roku se stal internetový prodejce potřeb pro domácí mazlíčky Zoohit.cz.

Cenu veřejnosti si vybojovala maloobchodní společnost Lidl Česká republika. Od lidí získala téměř 51.000 hlasů. Na druhém místě se s necelými 32.000 hlasy umístil Kaufland, kterému letos odborná porota navíc udělila titul Zodpovědný obchodník za největší energetické úspory.

-čtk-