Vodafone: SD kanály přijímá ještě několik tisíc starých boxů

sobota, 25. března 2023, 08:15 TV, Aktuality MediaGuru

Společnost Vodafone nabízí ve své kabelové síti vedle HD verzí velkých českých televizí také jejich SD mutace. Kdy jejích vysílání skončí? Proč Česká televize, Nova i Prima vysílají stále u operátora ve standardním rozlišení?

„Stále ještě máme v síti několik tisíc starých set-top boxů, které neumějí pracovat s HD rozlišením. Nejsou to primární zařízení, ale zajišťují příjem televize například v kuchyni a podobně,“ uvedl pro MediaGuru.cz tiskový mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec, který dodal, že tento stav však nebude trvat dlouhodobě. „Změnu připravujeme a zákazníky o ní budeme včas informovat,“ uzavřel Luštinec bez bližších podrobností.

Jaká je situace s kvalitou obrazu u velké trojky? Česká televize už standardně vysílá všechny své programy ve formátu Full HD včetně pozemního vysílání DVB-T2. Operátoři, kteří chtějí programy nadále v SD, musí jejich HD verze downscalovat – ponižovat do nižší kvality. Vedle loga SD kanálu se pak objevuje symbol HD. Nova s Primou v pozemním vysílání šíří v drtivě většině své programy v rozlišení 960x540p, tzv. formát qHD.

-lukpol-