Značku Botas chce převzít Václav Staněk z Vasek

úterý, 14. března 2023, 11:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Značku Botas, jež se v současnosti nachází v likvidaci, se rozhodl převzít podnikatel Václav Staněk, stojící za značkami Vasky, Bagind nebo Wuders.

Václav Staněk, zdroj: Vasky

Václav Staněk, zdroj: Vasky

Tradiční značku Botas, která se letos ocitla v likvidaci, se rozhodl zachránit podnikatel Václav Staněk, zakladatel značek Vasky, Bagind nebo Wuders. 

K likvidaci výrobce obuvi Botas ze Skutče na Chrudimsku se vlastnická společnost Benal, což letos v únoru zjistila ČTK z dokumentu ve Sbírce listin. Výroba obuvi značky Botas byla zastavena, a to zejména z důvodu výrazného zdražení energií i nedostatku kvalifikovaných pracovních sil.

„Botas byl prvním průkopníkem, který u nás zahájil výrobu sportovní obuvi – a teniskám se brzy začalo přezdívat botasky. Dnes tento pojem všichni dobře známe a najdeme ho i v českém slovníku,“ popisuje Václav Staněk s tím, že značku považuje za symbol českého obuvnictví. „Když jsem Vasky zakládal, dal jsem si za cíl, aby v Česku i nadále žila poctivá ševcovina. Aby české boty zůstaly součástí naší země, nikoli jen její historie. Firma Botas byla jedním z důvodů, proč jsem věřil, že je to reálné.“

I z tohoto důvodu se rozhodl ve chvíli, kdy se dozvěděl, že je Botas v likvidaci, dohodnout se s majitelem firmy. „Rychle jsme našli společnou řeč. Oba chceme, aby se botasky nadále vyráběly v České republice a v co nejvyšší kvalitě. Tak jako to děláme u nás ve Vaskách. Tradiční ruční řemeslo v moderních zemích rok od roku slábne. My se nejen ve Vaskách, ale také s dalšími značkami, jichž jsem součástí, snažíme dokázat, že i v moderním světě má své místo,“ vysvětluje Staněk. 

„Díky hodnotám, které se stávajícími majiteli Botas sdílíme, se nám otevřela možnost značku odkoupit. Zájem jsme projevili a vypadá to, že jsme na dobré cestě. Avšak nyní nemáme dostatek prostředků na její odkup. Proto jsme se rozhodli udělat Vasky výprodej pro Botas. Od toho si slibuji, že se nám nakonec podaří tento sen uskutečnit,“ říká Staněk, podle něhož by mělo na odkup značky Botas stačit 8000 tisíc prodaných párů, z nichž některé jsou zlevněny až o 33 %. 

„Věřím, že se nám to podaří, a že zachováme legendární obuvnickou značku, která by rozhodně neměla zůstat jen historií. Legendy totiž žijí věčně a už teď mám v hlavě vizi, jak by příběh tohoto obuvnického symbolu mohl pokračovat,“ předesílá Staněk. 

Vasky: V marketingu se řídíme efektivitou a návratností

středa 22. února 2023

-stk-