5G Broadcast může posloužit i v nouzových situacích

pátek, 28. dubna 2023, 07:10 TV, Aktuality MediaGuru

V posledních měsících se i na českém trhu skloňuje distribuce signálu prostřednictvím technologie tzv. 5G Broadcast. Ten však nemusí nutně sloužit pouze například šíření TV nebo rozhlasového signálu, jak ukazuje experiment z Bavorska.

Obyvatelé dotčené oblasti dostanou upozornění přímo na svůj telefon a nemusí být přitom vůbec v dosahu mobilní sítě. Zdroj: Pixabay

Obyvatelé dotčené oblasti dostanou upozornění přímo na svůj telefon a nemusí být přitom vůbec v dosahu mobilní sítě. Zdroj: Pixabay

Bavorský veřejnoprávní vysílatel BR využil infrastruktury 5G Broadcast pro využití varovného hlášení v případě katastrof. Německého chce již do budoucna zabránit fatálnímu selhání, ke kterému došlo v případě povodní v údolí Ahr v létě 2021, kdy tamní město doslova smetla povodňová vlna. Technologie 5G Broadcast sice potřebuje zařízení s podporou tohoto vysílání, není však pak už závislá na mobilních datech a samotném operátorovi.

Z výše uvedeného vyplývá, že by již odpadlo přehlcení sítě a obyvatelé dotčených oblastí by se nemuseli spoléhat na přetíženou technologii operátora. Zpráva je odeslána vždy na všechny mobilní telefony, které se nacházejí v dotčené oblasti a dosahu vysílače. Test Bayerischer Rundfunk ukázal, že se takovou zprávu podařilo doručit na vzdálenost téměř 20 km. Pro účely experimentu posloužil v oblasti Mnichova bavorský vysílač Ismaning.

-lukpol-