A 11 chce vstoupit do tendru o práva na fotbalovou Fortuna ligu

pondělí, 24. dubna 2023, 11:15 Aktuality, TV MediaGuru

Společnost A 11, která na konci dubna spustí celoplošné pozemní vysílání svého kanálu A 11, chce na něm vysílat zápasy nejvyšší tuzemské fotbalové ligy.

Aleš Zavoral, spolumajitel mediální skupiny A 11, zdroj: A 11

Aleš Zavoral, spolumajitel mediální skupiny A 11, zdroj: A 11

Mediální skupina A 11, vydavatel regionálních titulů Náš Region, řady časopisů a provozovatel stejnojmenné TV, projevila zájem o práva na vysílání Fortuna Ligy, kterou by chtěla vysílat na volně šířeném terestrickém kanálu A 11. Ten spouští 27. dubna 2023.

Ligová fotbalová asociace (LFA)  brzy vyhlásí tendr na vysílací práva pro nejvyšší fotbalovou soutěž Fortuna Ligu a Národní ligu. „Mediální skupina A 11 je připravena podat nabídku, která by byla konkurenceschopná," uvedla společnost v oficiálním oznámení.

Práva na vysílání Fortuna Ligy drží v současnosti O2, která zápasy vysílá na svých stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal

Předpokládá se, že O2 TV (patří do skupiny PPF stejně jako TV Nova) se bude ucházet o práva i pro další sezóny tuzemské nejvyšší soutěže. Zájem má mít podle sportovního novináře Luďka Mádla i společnost Canal+. O práva se bude zajímat také Česká televize.

Audiovizuální práva na první ligu od února 2014 drží společnost Pragosport, s níž Ligová fotbalová asociace (LFA) dvakrát prodloužila smlouvu. Aktuální kontrakt vyprší na konci příštího ročníku, tedy 30. června 2024. Podle médií Pragosport platí za práva ročně zhruba 150 milionů korun. Společnost coby prostředník dále přeprodává práva O2 TV.

Očekává se, že cena za práva se výrazně zvýší. Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík vyjádřil nedávno přesvědčení, že český fotbal od příštího léta získá za vysílací práva na první ligu dvakrát až třikrát více peněz. Jednou z podmínek tendru má být zajištění takzvané kalibrované čáry pro posuzování ofsajdových situací.

-mav-, -čtk-