Analytics Summit 2023: Středem ochrany dat je zákazník

pátek, 21. dubna 2023, 12:00 Internet & Mobil MediaGuru

Desátý ročník největší analytické konference v Evropě Analytics Summit 2023 se zabýval bezpečností dat, jejich efektivního řízení i prací s analytikou, píše Petr Vaněk z Omnicom Media Group.

Analytics Summit 2023, zdroj: MediaGuru.cz

Analytics Summit 2023, zdroj: MediaGuru.cz

Po delší covidové pauze se v Hamburku tento týden uskutečnil desátý ročník největší Google analytické konference se zaměřením na datová řešení Analytics Summit 2023. Konferenci pořádá společnost TRKKN spadající do sítě agentur Omnicom Media Group ve spolupráci s klíčovým partnerem Google.

Společnost TRKKN je v rámci EMEA největším Google partnerem pro poskytování služeb v oblasti analytiky a cloudových technologií za pomocí Google Marketing Platform či Google Cloud nástrojů. V rámci poskytovaných služeb se zabývá poradenstvím, implementací a rozvojem digitálních inovací za pomoci zmíněných platforem.

Konference Analytics Summit představuje ve výše zmíněných oblastech inovativní řešení a pokročilé přístupy ze strany klientů či agentur. Hlavními oblastmi témat byla na tomto ročníku bezpečnost dat, datové řízení a struktura pro efektivní užívání za pomoci Google datových platforem Google, práce s analytikou, atribucí a přístupy k optimalizaci konverzního poměru webu.

První den summitu se uskutečnily odborné semináře a workshopy a druhý den se konala samotná konference. Konference byla z části přednášek také streamována pro online zájemce.

Mezi řečníky byli zástupci technologických a digitálních agentur, klienti ze společností jako jsou L’Oréal, PepsiCo, Kaiser-Kraft, Bonprix, či publisher Funke Digital, zástupci společnosti Google a další.

Obsah byl v mnoha směrech inspirující, a to především v pestrosti probíraných témat a přístupů v oblasti struktury dat, jejich zabezpečení a další efektivní využívání za pomoci mnoha dostupných a užitečných nástrojů v rámci Google Cloud Platform (GCP) a Google analytických nástrojů jako UA a GA4.

Cílem konference bylo především motivovat k odpovědnější a efektivnější práci s daty, protože podle výzkumu společnosti Bombay Works 90 % společností sbírá data, 35 % společností z nich tvoří insighty a pouze 10 % na základě těchto zjištěních také jednají a podnikají akční kroky. Právě v oblasti akčních kroků zaznívala opakovaně potřeba efektivního A/B testování hypotéz a odpovědný přístup ke zkoumání efektu změn a jejích skutečných příčin.

V rámci ochrany dat by v dnešní době měl stát na prvním místě zákazník, tedy user-centric design. Na cestě k efektivní ochraně dat vede mnoho funkčních řešení, ale také možných pastí při špatné integraci a vždy by mělo být dodrženo sedm základních principů Privacy by Design od Ann Cavoukian. Na tyto oblasti upozorňoval ve své přednášce o přístupu k ochraně dat Wojciech Jukowski, Senior IT Digital Manager ve společnosti L’Oréal Deutschland GmbH. Na téma bezpečnosti, ochrany a anonymizace dat dále hovořili také zástupci společností TU Munich či S-communication Services.

Téma ochrany dat a soukromí bylo v roce 2022 na samotném vrcholu priorit společností podle výzkumu společnosti TRKKN a věnovala se mu tedy i větší část přednášek.

Jak efektivně strukturovat a spravovat data z desítek marketingových a interních zdrojů v BigQuery a GCP pro následný reporting v Looker Studiu, přednášel Peter Sandamnn, Head of Data Platform z FUNKE Digital a jak si skrze tyto nástroje poskládat efektivní Customer Data Platform (CDP) detailně ukázal Alexander Krull, Senior Process- & Project Manager ve společnosti bonprix.

V samotném úvodu konference Paul Remitz z TRKKN zmínil, že předpokladem úspěchu efektivního využívání analytiky, dat a marketingu je kromě špičkových technologií potřeba také velmi kvalitních lidí. Toto sdělení bylo patrné z celkového obsahu konference, a právě TRKKN nabízí na stále více trzích po celém světě odbornou kompetenci lidských zdrojů na špičkové úrovni.

Autor textu: Petr Vaněk, Head of Digital Performance, Omnicom Media Group