Decathlon zavádí opakovaně použitelné tašky

úterý, 25. dubna 2023, 15:10 Aktuality, Retail MediaGuru

Decathlon nově doručuje objednávky na prodejnu v opakovaně použitelných taškách. Ročně tak v ČR sníží množství odpadu o 65 tun.

Online objednávky na prodejnu doručuje Decathlon nově v opakovaně použitelných taškách, zdroj: Decathlon.

Online objednávky na prodejnu doručuje Decathlon nově v opakovaně použitelných taškách, zdroj: Decathlon.

Společnost Decathlon podniká další krok vstříc udržitelnosti. Nově bude online objednávky na prodejny doručovat ve znovupoužitelných taškách vyrobených z recyklovaných PET lahví. Do konce tohoto roku díky tomu ušetří přibližně 65 tun odpadového materiálu, které by jinak vyprodukovalo balení zboží do papírových krabic.

U zákazníků je doručování na prodejnu využíván až u 70 % všech objednávek. „Dle našich predikcí doručíme do konce roku 2023 přes 60 % objednávek na prodejnu právě ve znovupoužitelných taškách. Díky tomu se nám podaří ušetřit přibližně 65 tun odpadu,“  říká Kateřina Svobodová, lídr projektu Vyzvedni bez obalu.

Tašky jsou vyrobeny z recyklovaného polyesteru a na výrobu jedné z nich je spotřebováno 15 plastových láhví. Vyrábí je norská společnost Packoorang. Ta uvádí, že využití znovupoužitelné tašky namísto papírové krabice a výplní redukuje uhlíkovou stopu zásilky až o 87 %. Výrobce rovněž zaručuje, že taška vydrží minimálně 75 cyklů, tedy cest ze skladu k zákazníkovi a zpět.

„Zavedení doručování zboží na prodejny ve znovupoužitelných taškách je součástí naší strategie na cestě k větší udržitelnosti a šetrnosti k přírodě. Víme ale, že jako velký výrobce sportovního zboží musíme dělat více jak na mezinárodní, tak lokální úrovni. Stále se proto snažíme přicházet s novými způsoby, jak toho dosáhnout. Intenzivně pracujeme například na modelech cirkulární ekonomiky. V tuto chvíli máme úspěšné projekty, jako je Second life nebo Opravitelnost. Tento rok plánujeme rovněž spuštění projektů Rent, tedy půjčovny našich produktů, a také Buyback, v rámci kterého budeme odkupovat dětská ojetá kola. Všechny tyto projekty se snaží prodloužit životnost výrobků a nevytvářet nadbytečný odpad,” vysvětluje Tomáš Gall, lídr udržitelného rozvoje společnosti Decathlon ČR.

Projekt Second life, původně spuštěn pod názvem Zpátky ve hře, dává druhou šanci výrobkům, které byly v minulosti zákazníky vráceny, poškozeny a následně opraveny, nebo mají drobnou kosmetickou vadu, ale stále jsou plně funkční. Za sníženou cenu jsou pak nabídnuty dál. 

Speciální a šetrnější postupy zavádí Decathlon také do výrobních procesů. Využívané technologie na barvení produktů, jako jsou například Dope Dye či Part Dye, šetří vodu i energii a snižují uhlíkovou stopu výsledných produktů.

-stk-