Obrat výzkumu trhu loni mírně rostl, na čele stále Ipsos

čtvrtek, 27. dubna 2023, 07:00 Výzkum MediaGuru

Obrat výzkumu trhu v roce 2022 odhaduje profesní sdružení SIMAR na 3,6 mld. Kč. Po dvouciferném předloňském růstu se trh loni zvedl jen mírně.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Obrat českého výzkumného trhu dosáhl podle odhadu v loňském roce 3,63 mld. Kč, což představovalo meziroční navýšení o 2,2 %. Uvádí to profesní sdružení výzkumných agentur SIMAR ve výroční zprávě za rok 2022. Obrat členů tohoto sdružení za rok 2022 představoval 1,9 mld. Kč a meziročně se zvýšil o 7 procent. Členské agentury SIMAR se tak na obratu podílely více než 52 %.

Mírný procentní nárůst ve srovnání s rokem 2021 je dán jak zvýšením obratu členských výzkumných agentur, tak i nárůstem počtu členů SIMAR v uplynulých dvou letech. Výzkumné agentury, které mají své zástupce v mezinárodním sdružení ESOMAR, reprezentují 77 % trhu.

Pětice nejsilnějších výzkumných agentur podle obratu se nemění. Na prvních pěti místech jsou mezinárodní agentury, jejichž podíl tvoří téměř 62 % celkového obratu českého trhu. Ipsos opět uhájil první místo, na druhé pozici došlo k výměně mezi agenturami NielsenIQ a Kantar CZ, následují GfK Czech a Nielsen Admosphere.

„Při pohledu na vývoj obratů u jednotlivých agentur zaznamenáváme odlišné trendy, vidíme nárůst, stabilizaci i pokles; vysvětlení můžeme hledat ve změnách účtování mezinárodních projektů, změně strategie i fázování dlouhodobějších projektů,“ uvádí se ve výroční zprávě.

Zdroj: SIMAR

Zdroj: SIMAR

Pro rok 2023 přibližně polovina agentur předpokládá nárůst obratu, více než třetina pak udržení obratu na stejné výši a přibližně 11 % mírný pokles. Predikce jsou podle SIMARu dány i typem projektů, které konkrétní výzkumná agentura realizuje. Skupina zadavatelů, kteří do ankety přispívají svým pohledem, se k očekáváním staví pesimističtěji. Třetina zadavatelů předpokládá v roce 2023 vyšší výdaje na výzkumná šetření, téměř polovina setrvalý trend a pětina snížení rozpočtu na výzkum.

-mav-