TikTok chce intenzivně rozvíjet e-commerce

neděle, 16. dubna 2023, 08:00 Internet & Mobil MediaGuru

Čínská aplikace se nevzdává ambicí stát se úspěšnou e-commerce platformou. Influencery láká na podíly z prodejů.

TikTok se na západních trzích urputně snaží stát podobným komerčním fenoménem jako v domovské zemi. Podle informací serveru Business Insider pracuje TikTok na tom, aby byl na americkém trhu vnímám jako mimořádně atraktivní místo k on-line utrácení. Vylepšit se údajně chystá nabídku toho, jaké zboží a jakým způsobem má jít nakupovat přímo v aplikaci. TikTok nyní domlouvá spolupráci s jednotlivými obchody. Nemá problém je lákat i na „dotace“ typu proplácení poštovného, napsal Business Insider.

„V uplynulých týdnech TikTok pozval americké prodejce k vytváření e-shopů v aplikaci a propagování zboží prostřednictvím odkazů umisťovaných v klipech a živých videopřenosech. Kromě toho platforma nabídla svým vlivných uživatelům možnost stát se součástí nového affiliate schématu. V rámci snahy přimět uživatele nakupovat přes aplikaci a nalákat nové značky k nabízení svých produktů TikTok nabízí kromě pokrytí přepravních nákladů i slevové kupony,“ popisuje Business Insider s tím, že vše zatím běží v testovacím režimu. V případě úspěchu iniciativy nelze vyloučit rozšíření funkcí i do jiných států. Co však vypadá jako potenciálně lákává nabídka spolupráce, vypadá v kontextu článku serveru The Information trochu jako z nouze ctnost. Už v listopadu měl TikTok lanařit stovky prodejců k zapojení se do své nákupní sekce. O několik měsíců později ale byla její součástí méně než stovka obchodníků.

Hra o citron

Manažery americké verze TikToku však může povzbuzovat úspěch sesterské aplikace Lemon8. Kombinace Pinterestu a Instagramu vzbudila ve Spojených státech solidní pozornost, když si ji během posledních dvou týdnů stáhlo kolem tři čtvrtě milionu uživatelů, uvedl portál Axios. Lemon8 lze také přirovnat k lifestylové verzi TikToku, která ale uživatelům zobrazuje kromě videí i fotografie. Nejčastěji s tematikou gastronomie, kosmetiky, wellness a cestování. Tedy v podstatě to, co tvoří výraznou část obsahu zmiňovaného Instagramu a Pinterestu. Pro influencery může jít tedy o ideální působiště. Z pohledu mateřské ByteDance má Lemon8 potenciál sloužit mimo jiné jako testovací hřiště, odkud by mohl osvědčené prvky přenést do TikToku. Pro bližší představu o specifickém postavení Lemon8 je nutné znovu citovat server Axios, podle kterého si Lemon8 dosud globálně nainstalovalo jen něco kolem 20 milionů lidí. Aplikace je však dostupná jen v několika zemích – v jihovýchodní Asii, Japonsku a od února letošního roku také v USA a Spojeném království. V Japonsku už v roce 2020.

Vzápětí po americkém startu se Lemon8 zařadil mezi vůbec nejstahovanější aplikace v tamním AppStore, podotkl server TechCrunch. Podle technologického webu má ale „čínský Instagram“ úplně jinou roli, než představovat experimentální prostor pro možná tiktoková vylepšení nebo konkurenci zavedeným americkým platformám. Náhlý nárůst počtu uživatelů Lemon8 je dle interpretace TechCrunch nejspíš vyhnaný mimo jiné pomocí agresivní reklamy vybízející k instalování aplikace. Prudký skok v popularitě Lemon8 – přicházející v době zostřených debat o hrozbě zákazu TikToku v USA – se navíc někteří influenceři působící na Lemon8 snaží rámovat jako snahu mít nainstalovanou záložní aplikaci pro případ zaříznutí TikToku na americkém trhu. Což je přesně rámování, které by se mohlo hodit i majiteli TikToku a Lemon8. Co na tom, že pro zákonodárce by nejspíš nebyl neřešitelný problém rozšířit hypotetický zákaz TikToku i na další čínské platformy. ByteDance takto získává mimo jiné munici pro argumentování, že zaříznutím jejích stále populárnějších aplikací by byly v první řadě biti miliony amerických konzumentů digitálního obsahu. I kdyby ale TikTok mohl na Západě nadále fungovat bez jakýchkoliv omezení, neznamená to, že by přestalo být aktuální téma jeho další monetizace.

-riv-