Burda kupuje Extra Online Media, získává eXtra.cz a další weby

čtvrtek, 1. června 2023, 10:45 Internet & Mobil MediaGuru

Tuzemská pobočka společnosti Burda rozšiřuje svůj záběr na internetovém trhu, kupuje společnost Extra Online Media.

Petra Fundová, jednatelka Burda International CZ, zdroj: Burda

Petra Fundová, jednatelka Burda International CZ, zdroj: Burda

Burda International CZ získala společnost Extra Online Media (EOM), pod kterou patří eXtra.cz, web pro ženy a životní styl Lifee.cz nebo také Toprecepty.cz, jednička mezi weby o vaření a receptech. Aktuální portfolio Burda International CZ tvoří mezi jiným značky jako jsou Elle, Marianne, Svět ženy a Apetit

Burda International CZ se tak stala 100% vlastníkem Extra Online Media, kterou dříve vlastnili Pale Fire Capital (75 %), český private equity fond, a generální ředitel Tomáš Kačena (25 %). Kačena zůstává generálním ředitelem společnosti EOM a bude podřízen generální ředitelce Burda International CZ Petře Fundové. Burda International CZ a EOM budou nadále fungovat jako samostatné subjekty. Strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat finanční podrobnosti akvizice.

„Akvizice Extra Online Media dále posiluje naše online aktivity a zvyšuje zásah našeho publika oslovováním nových cílových skupin. Tato transakce velmi dobře doplňuje naše současné, dobře etablované portfolio značek se silným vlivem a dosahem v oblasti fashion a lifestylu a činí z Burda International CZ vedoucího hráče na trhu v segmentu online foodu. Jde o perfektní spojení obsahu,” uvedla jednatelka Burda International CZ Petra Fundová.

„Když jsme před deseti lety zakládali Extra Online Media, naším cílem bylo vytvořit nové vydavatelství, které bude hrát významnou roli v mediálním sektoru. Spojením s jedním z největších evropských vydavatelských domů se nám nyní daří tohoto cíle dosáhnout," komentoval Tomáš Kačena, CEO Extra Online Media.

Burda International CZ je součástí Burda International, která sdružuje globální aktivity německé mediální a technologické společnosti Hubert Burda Media s působností v 11 zemích. V Česku působí 32 let, vydává zde například tituly Elle, Marianne, Burda Style, Svět ženy, Apetit nebo Chip. Její internetové portfolio dosahuje celkové návštěvnosti 2,7 mil. RU (zdroj: NetMonitor, květen 2023). 

Extra Online Media (EOM) byla založena v roce 2013 a stala se jedním z hlavních hráčů v sektoru online médií. Její publikační portfolio dosahuje téměř 5 milionů unikátních uživatelů měsíčně. Součástí EOM je kromě vlajkové lodi eXtra.cz také web o vaření v ČR Toprecepty.cz, ženský web Lifee.cz a také weby G.cz, Extralife.cz a OneTv.cz.

-mav-