Carnext díky dynamické inzerci a nastavení feedu znásobil výkon

pátek, 19. května 2023, 09:50 Internet & Mobil, Marketing, Aktuality MediaGuru

Digitální agentura Aitom pomohla prodejci ojetých vozů Carnext zvýšit leady i tržby. Detaily jsou uvedeny v případové studii.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Prodejce ojetých vozů Carnext, dceřinka společnosti LeasePlan, zdvojnásobila za tři měsíce spolupráce s digitální agenturou Aitom počet leadů a ztrojnásobila tržby z e-shopu při průměrném snížení nákladů na online marketing o cca 60 %. „Klíčem k úspěchu je komplexní data driven přístup a chytrá automatizace procesů,“ uvedla agentura Aitom.

Agentura měla za úkol převzít správu online marketingu Carnext v Česku a dosáhnout alespoň stejné výsledky s méně než polovičními náklady, než dosáhla správa dosavadní, vedená centrálou v Holandsku.

Největší mezeru v dosavadních kampaních klienta spatřovala ve špatném využití vyhledávací reklamní sítě (pouze obecnější inzeráty při vyhledávání v Google a Seznam vyhledávačích) a v příliš velkém utrácení v obsahové síti (bannerová reklama). Naplánovala proto proces, jak online marketing řídit prostřednictvím automatizace a pokročilé práce s daty, a tím ušetřit až dvě třetiny celkových nákladů při dosažení minimálně stejných výsledků.

Prioritní bylo vyřešit zobrazování maximálně relevantních inzerátů se správnými údaji o konkrétním voze (který co nejvíce odpovídal vyhledávanému dotazu) a zároveň zajistit, aby daný vůz byl v čase zobrazení inzerátu skutečně dostupný. Zároveň s tím pak také minimalizovat nutnou práci PPC specialisty při nastavování kampaní. Řešením bylo pracovat detailně s tzv. marketingovými feedy (strukturovaná databáze všech nabízených produktů) a transakčními feedy a kompletně dynamizovat inzeráty.

Dynamizace inzerátů spočívá v přizpůsobení inzerátů na základě parametrů vyhledávacího dotazu a možností nabídky – tedy na zadaný dotaz vozu nabídne jen inzeráty s tímto typem vozu včetně ceny, počtu najetých kilometrů, roku výroby, typu převodovky a měsíční splátky (viz obrázek níže).

Ukázka dynamizace inzerátů, zdroj: Aitom

Ukázka dynamizace inzerátů, zdroj: Aitom

Protože ale marketingový feed Carnextu nebyl datově tak dobře vybaven, bylo třeba překlenout tuto mezeru vytvořením miniaplikace, která mapovala různé stavy obchodního procesu a dostupnosti ze CRM feedů s údaji o konkrétním vozidle z marketingového feedu. Výsledný komplexní feed byl následně synchronizován do aplikace PPC Bee, ve které se nastavila kompletní dynamizace textových inzerátů v reklamních vyhledávačích.

Řešení přineslo za první tři měsíce zmíněné zdvojnásobení počtu leadů a ztrojnásobení počtu transakcí v meziročním srovnání při snížení nákladů o 60 %. S polovičními náklady se za deset měsíců roku 2021 zvýšil výkon PPC kampaní v Google Ads o 52 %. Relevance inzerátů se projevila na všech podpůrných metrikách, které lze najít v Google Analytics: míra okamžitého opuštění stránky klesla o 44,2 %, počet navštívených stránek vzrostl o 38,5 %, průměrná doba trvání relace návštěvy vzrostla o 69 % a konverzní poměr odeslaných formulářů vzrostl o 204,8 %.

-mav-