Country rádio má souhlas k rozšíření AM vysílání

středa, 24. května 2023, 12:05 Rádio, Aktuality MediaGuru

Rozhlasová stanice Country Radio plánuje v následujících měsících rozšířit vysílání na střední vlně.

Velký pokles zájmu o vysílání na středních vlnách přineslo na konci roku 2021 opuštění AM rozsahů Českým rozhlasem. Foto: Pixabay

Velký pokles zájmu o vysílání na středních vlnách přineslo na konci roku 2021 opuštění AM rozsahů Českým rozhlasem. Foto: Pixabay

Rozhlasová stanice Country Radio, která je součástí mediální skupiny Radio United Broadcasting, plánuje v následujících měsících rozšířit vysílání na střední vlně, tedy na tzv. AM rozsazích. Z pražské Zbraslavi se program přesune na středočeské Liblice, přibude nová kóta v jižních Čechách.

Vysílání v pásmech označovaných zkratkou AM, jejichž historie na území tehdejšího Československa se vztahuje k roku 1923, jen tak neskončí. Kromě Ráda Dechovka a Českého Impulsu bude AM pásmo nadále využívat i rozhlasová stanice Country Radio. Souhlas s technickými změnami, které chystá rozhlasová skupina Radio United Broadcasting, vyjádřila na svém posledním zasedání konaném tento týden Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Vzhledem k tomu, že plánované změny byly realizovány v rámci stávajícího středovlnného vysílání ze Zbraslavi na kmitočtu 1062 kHz, nepotřebovalo Country rádio novou licenci a tudíž se ani tyto informace neobjevily na webu RRTV. „Vzhledem k plánované výstavbě datového centra na stanovišti vysílače Zbraslav bylo nuceno Country Radio hledat náhradní řešení pro vysílání na AM,“ zdůvodnil pro MediaGuru známý fakt generální ředitel Radio United Broadcasting Martin Hroch.

Veřejnoprávní Český rozhlas ukončil vysílání svých stanic na střední a dlouhé vlně se závěrem roku 2021, Country Radio se proto může přesunout právě na stanoviště Liblice, kde bude vysílat na dosavadním kmitočtu stanice ČRo Dvojka, tedy 639 kHz, a to výkonem 20 kW. „Změna frekvence z 1062 kHz na 639 kHz je nutná vzhledem k laděné anténě, která se na tomto vysílači vyskytuje,“ zdůvodnil Hroch. Po určitou dobu bude probíhat v obou lokalitách paralelní AM vysílání.

Přesto, že se vysílání v AM rozsazích jeví pro dnešní dobu jako již technicky zastaralé a nevyhovující – střední vlny jsou například velmi náchylné na rušení a lze díky nim zaznamenat například i přicházející bouřku – Country Radio ho plánuje rozšířit také do jižních Čech, kde využije kótu České Budějovice – Husova kolonie. V této oblasti probíhá již několik měsíců bez další perspektivy experiment digitálního rozhlasu DRM, který bude pochopitelně ukončen.

„Vzhledem k tomu, že Liblice jsou situovány na východ, tak jsme ještě zažádali vysílací radu o přidání AM vysílače České Budějovice – Husova kolonie s kmitočtem 954 kHz a výkonem 5 kW. Pokrytí by mělo tedy být saturováno ze dvou kmitočtů na dvou kótách,“ doplnil generální ředitel Radio United. „Slibujeme si od toho mimo jiné to, že by Country Rádio mohlo být zachytitelné i na chatách v jižních Čechách včetně vodní nádrže Lipno. Bohužel existuje řada oblastí, kam nedostaneme náš signál jinou cestou,“ doplnil Hroch.

Podle Martina Hrocha, generálního ředitele Radio United Broadcasting, by mělo být spuštění vysílačů realizováno pravděpodobně v letních měsících. Není vyloučeno, že dříve bude spuštěna nejdříve nová lokalita České Budějovice – Husova kolonie, kde však termín záleží na vyřešení dopravy signálu, následovat by měly Liblice. „Zatím nejsme tlačeni pevným datem, ale Zbraslav bychom rádi vypnuli v září,“ uzavřel Hroch. Country Radio je třetí nejposlouchanější stanicí v kategorii nadregionálních rádií. Podle Radioprojektu si ho denně naladí 265 tisíc lidí.

-lukpol-