Google poskytne CEDMO při UK na boj s dezinformacemi milion euro

pátek, 5. května 2023, 10:27 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Google podpoří Univerzitou Karlovou vedenou Středoevropskou observatoř digitálních médií v boji proti informačním poruchám částkou ve výši 1 mil. euro.

Zdroj: Google CR

Zdroj: Google CR

Univerzita Karlova jako hlavní řešitelské pracoviště Central European Digital Media Observatory (CEDMO), podepsala ve čtvrtek dohodu o partnerství a spolupráci se společností Google. Ta poskytne projektu, který se věnuje výzkumu informačních poruch (např. misinformací či dezinformací) ve středoevropském prostoru, finanční podporu ve výši jednoho milionu eur.

CEDMO peníze použije na rozšíření výzkumu a zvyšování úrovně mediálních a digitálních dovedností v Česku, na Slovensku a v Polsku. Podpora výzkumného hubu CEDMO je součástí závazku společnosti Google bojovat proti šíření dezinformací v online prostoru našeho regionu, a to především těch týkajících se války na Ukrajině. Na tuto iniciativu společnost vyčlenila v březnu minulého roku více než 245 milionů korun.

„Univerzita Karlova jako hlavní řešitel projektu CEDMO může díky spolupráci se soukromým sektorem, v čele s Googlem, rozšiřovat výzkumné pole problematiky informačních poruch o Slovensko či Polsko, takže výsledky bude možné aplikovat v celém středoevropském prostoru,” říká Václav Moravec, hlavní koordinátor CEDMO. „Chceme rovněž posílit výzkum problematiky dopadu aplikací umělé inteligence v ekosystému digitálních médií a dále pokračovat ve spolupráci s projektem E-Bezpečí Univerzity Palackého v posilování různých typů gramotností, jež eliminují dopad informačních poruch na společnost," dodává.

Silně ovlivněno dezinformacemi se ve střední Evropě cítí být 29 % lidí - ukazuje to průzkum společnosti Ipsos, který vznikl ve spolupráci s projektem CEDMO. Konkrétně v České republice se 27 % dotázaných obává, že jsou dezinformacím vystaveni pravidelně, 59 % se s nimi setkává občas a jen 13 % dotázaných si myslí, že se s nimi nesetkává vůbec. Tyto výsledky nesporně potvrzují důležitost boje proti dezinformacím v Česku a okolních zemích.

Podpora centra CEDMO navazuje na loňský závazek společností Google a YouTube bojovat proti dezinformacím na internetu. V Česku podpořil Google platformu pro ověřování faktů Demagog.cz, aby její pobočky lépe spolupracovaly napříč Českem, Slovenskem a Polskem. Česká tisková kancelář pak díky podpoře Googlu vyškolila přes 100 místních novinářů a studentů v oblasti ověřování faktů.

„Vedení Univerzity Karlovy se zavazuje využít potenciál svého oborově velmi širokého akademického prostředí ve prospěch boje proti dezinformacím. Stejně tak se k potírání tohoto problému hlásí ve své třetí roli instituce působící na veřejnost a obecné kultivaci společnosti. Univerzita může nabídnout široké spektrum odborníků i dle konkrétních dezinformačních témat,“ uvedla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Na podporu ověřování faktů po celé Evropě poskytl Google dotaci ve výši 2,5 milionu dolarů organizaci TechSoup Europe, která pomůže neziskovkám působícím v oblasti boje proti dezinformacím rozšířit a škálovat činnost pomocí technologií. V globálním měřítku pak Google podpořil částkou 13,2 milionu dolarů organizaci International Fact Checking Network sdružující 135 fact-checkingových organizací napříč 65 zeměmi.

-mav-