Hlavním vysílatelem extraligy bude O2 TV, přenosy i na ČT sport

středa, 10. května 2023, 11:25 TV MediaGuru

Společnost BPA sport marketing oznámila vítěze otevřeného výběrového řízení na vybraná mediální práva k nejvyšší hokejové soutěži v České republice – Extralize ledního hokeje pro sezóny 2023/24 – 2027/28.

Zdroj: ELH

Zdroj: ELH

Vítězem dvou ze tří balíčků a hlavním vysílatelem s garancí nejvyššího počtu přenosů nejvyšší hokejové soutěže v České republice – Extralize ledního hokeje se stala společnost O2 TV. Přímé přenosy z utkání ELH bude nadále možné sledovat také prostřednictvím České televize, která uspěla se svou nabídkou na vysílání na volně šířeném programu. Společnost Canal+, která dříve avizovala zájem o mediální práva ELH, konkrétní nabídku na žádný z balíčků nakonec nepodala a pokročilých fází výběrového řízení se nezúčastnila. Oznámila to společnost BPA sport marketing. Práva se vztahují na sezóny 2023/24 – 2027/28​.

BPA sport marketing v nejbližších dnech zahájí s uvedenými vítěznými zájemci detailní jednání o aspektech budoucí spolupráce, přičemž bližší informace týkající se zejména podoby vysílání ELH počínaje sezónou 2023/2024 budou představeny na tiskové konferenci, která je naplánována na červen.

„Jsme rádi, že konkurenční tendr, kterého se nakonec zúčastnilo 15 společností, potvrdil námi očekávaný zájem subjektů zabývajících se sportovním obsahem u nás i v zahraničí. S vítězi jednotlivých balíčků ihned zahájíme jednání směřující k podpisu kontraktů. Věříme, že nám tyto kontrakty společně s výnosy od reklamních partnerů pomohou plnit naše závazky vůči Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje a že se nám současně podaří splnit náš cíl zajistit profesionální mediální prezentaci nejvyšší hokejové soutěže pro fanoušky, kluby a partnery ELH,“ uvedla Jana Obermajerová, generální ředitelka BPA.

„Nejen, že se nám nyní podařilo obhájit televizní práva až do roku 2028, ale nově fanoušci v O2 TV uvidí všechna utkání, nepřijdou o žádný zápas. Můžeme slíbit, že v nadcházejících sezonách dostanou diváci O2 TV nejširší hokejovou nabídku, která tu v takovém rozsahu nikdy v historii nebyla,“ uvedla Anna Lenerová, šéfka obsahu O2 TV.

Nová smlouva na televizní práva umožní stanici O2 TV Sport odvysílat ze základní části Tipsport extraligy až 341 zápasů. Kanál ČT sport, který mají zákazníci O2 TV ve všech tarifech, pak může z této fáze soutěže nabídnout maximálně 23 přenosů. Kompletního pokrytí se dočká i play off včetně finále. 

Stanice O2 TV Sport uvedla, že plánuje pokračovat v nasazování nových technologií, jako jsou například speciální kamery O2 TV Helmet Cam, díky které lze sledovat záběry z kamery umístěné na helmách rozhodčích, nebo O2 TV Inside Cam, která přináší záběry z ledové plochy i tribun. „Za uplynulých pět let se nám potvrdilo, že extraliga z hlediska atraktivity a zájmu dlouhodobě funguje. Důkazem bylo i letošní play off, kdy sledovanost vypjatých duelů na O2 TV Sport přesáhla 300 tisíc diváků, což extraligu zařazuje mezi nejsledovanější sportovní soutěže u nás,“ uvedla Anna Lenerová.

ČT sport  upřesnila, že letošní extraligové zápasy se těšily vysokému diváckému zájmu, finálová utkání si v ČT zapnulo přes 1,45 milionu diváků starších čtyř let. Semifinále mezi Hradcem a Vítkovicemi se stalo nejsledovanějším přenosem od finále mezi Kometou a Bílými Tygry v roce 2017.

Anna Lenerová, zdroj: O2 TV

Anna Lenerová, zdroj: O2 TV

O2 TV avizuje, že pro další ročníky hokejové extraligy chce divákům nabídnout stejný model, na jaký jsou zvyklí ze sledování nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže. „Na fanoušky čeká revoluce ve vysílání. Poprvé v historii uvidí všechny zápasy, všechny kluby. Podobně už to funguje v české nejvyšší fotbalové soutěži a nyní to dopřejeme i hokejový fanouškům," popsala pro MediaGuru.cz Anna Lenerová. Dodala, že  O2 TV uvede i nové pořady, které se extralize budou věnovat. „Plánujeme oslovit další fanoušky a celkově zatraktivnit hokejový produkt," říká.

Pro O2 TV je vysílání ELH důležitým prvkem programové strategie, hokejová extraliga ,patří k nejsledovanějším soutěžím na českém trhu. „Extraliga skvěle doplňuje další sportovní obsah, který v O2 TV vysíláme. Ať už se jedná o fotbalovou Ligu mistrů UEFA, Fortuna:Ligu NFL a další," uvádí dále.

Na tendru k hokejové extralize pracovala O2 TV několik měsíců. Toto období označuje za velmi náročné. „Nic jsme nechtěli podcenit a pečlivě jsme se připravili. Konkurenci samozřejmě registrujeme a jsme rádi, že jsme nyní dokázali v tendru uspět a přesvědčit český hokej, že jsme tím nejlepším vysílatelem," uzavřela. 

Přehled držitelů práv

Přehled vítězů výběrového řízení na mediální práva pro ELH 2023/24 - 2027/28
I. Balíčky pro broadcastery s licencí pro vysílání na území České republiky
A. FTA TV pro ČR Česká televize
B. PAY-TV pro ČR O2 TV s.r.o.
C. TV stream pro ČR O2 TV s.r.o.
II. Balíčky pro broadcastery s licencí pro vysílání na území Slovenské republiky
D. TV broadcast pro SR O2 TV s.r.o.
E. TV stream pro SR O2 TV s.r.o.
III. Balíčky pro sázkové kanceláře s licencí pro území České republiky a Slovenské republiky
F. Betting rights pro ČR CHANCE a.s.
G. Betting rights pro SR TIPSPORT SK, a.s.
IV. Další balíčky pro území České republiky a Slovenské republiky
H. Gólové situace a příslušná data rights pro ČR BORGIS a.s. (Sport.cz)
I. Gólové situace a příslušná data rights pro SR bez vítěze
V. Další balíčky pro území mimo Českou republiku a Slovenskou republiku
J. TV práva pro zahraničí Silver Spring Media AB
K. TV sestřihy a příslušná data rights pro zahraničí bez vítěze
L. Betting rights pro zahraničí (s výjimkou SR) Tipsport.net a.s.
M. Gólové situace a příslušná data rights pro zahraničí 
(s výjimkou SR) bez vítěze

Zdroj: BPA

-mav-