Jiří Mádl začal natáčet film Vlny z prostředí Československého rozhlasu

pátek, 12. května 2023, 11:35 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Po několika letech příprav začal režisér a scenárista Jiří Mádl natáčet svůj dosud největší film Vlny. Snímek ukáže archivní záběry z Československého rozhlasu.

Z natáčení snímku Vlny, zdroj Dawson Films

Z natáčení snímku Vlny, zdroj Dawson Films

Dobové drama z konce šedesátých let vypráví o dvou bratrech, jejichž životy ovlivní zkouška, která prověří jejich sourozenecké pouto i charaktery. Většině diváků film zároveň odhalí příběh skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu. Klíčovým místem příběhu je právě Československý rozhlas a jeho Zahraniční redakce vedená Milanem Weinerem, která navzdory cenzuře nabízela nezaujaté pohledy na dění v cizině.

Štáb bude na různých pražských lokacích natáčet až do konce června. Producentem filmu je společnost Dawson Films, koproducenty jsou Český rozhlas, Česká televize, Barrandov Studio, Wandal Productions a RTVS. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie ČR a Audiovizuálneho fondu SK. O distribuci snímku, jehož kinopremiéra je plánovaná na rok 2024, se postará Bontonfilm.

„Rozhlas byl vlivným médiem, poslouchali ho všichni, byl vlastně tehdejším Facebookem či Instagramem. Přestože byl mocenský dohled všude přítomný, našla se právě zde skupina lidí, která ve chvíli jednoho z nejikoničtějších momentů naší novodobé historie prokázala odvahu čelit obrovskému nátlaku a postavila se armádě, což vedlo až k památnému vysílání v době, kdy už Prahou projížděly tanky. Dosud se tomu na pozadí Invaze nikdo blíž nevěnoval, Rozhlas byl přitom jednou z nejdůležitějších institucí, kterou bylo tehdy potřeba umlčet," říká Jiří Mádl, který pracoval i s osobními vzpomínkami původních členů Redakce mezinárodního života ČsRo.

Většina tehdejších originálních záznamů Redakce byla zničena, přesto tvůrci dohledali archivní video materiály, jde o dosud neviděné autentické záběry lidí, kteří v srpnu 1968 dění u rozhlasu natáčeli.

„Archivní záběry barvíme pomocí umělé inteligence a zároveň dotáčíme s herci konkrétní úseky, které na ně navazují. Archivy zpracované novou technologií vedou k úplně novému diváckému zážitku,“ uvádí producentka Monika Kristl z Dawson Films.

Hlavní roli svěřil režisér Vojtěchovi Vodochodskému, v těch dalších diváci uvidí mimo jiné Stanislava Majera, Igora Bareše, Martina Hofmanna, Tomáše Maštalíra, Vojtěcha Kotka, Ondřeje Stupku, Táňu Pauhofovou nebo Mariku Šoposkou.

-mav-