Kreativita v módním PR hraje stále větší roli

středa, 24. května 2023, 14:30 PR MediaGuru

Ve velké konkurenci značek a s omezeným počtem módních a lifestyle titulů je třeba vytvářet stále nový a zajímavější PR obsah, myslí si Andrea Jandová z Friendly Friends.

Andrea Jandová, zdroj: Friendly Friends

Andrea Jandová, zdroj: Friendly Friends

Fashion PR neboli PR módních značek a návrhářů je specifickou oblastí oboru PR. Vyžaduje spolupráci s fotografy a stylisty, dobré cílení a vytváření projektů na míru pro média s ohledem na sezónnost módy. Své o tom ví Andrea Jandová, která již více jak deset let vede se svým manželem Janem vlastní agenturu Friendly Friends. V jejím portfoliu jsou jak nadnárodní módní značky, jako je Levi’s, Dr.Martens, Converse nebo e-shop Zalando, tak lokální brandy typu Alex Monhart, On the Boat či Still Life. Pro ně zajišťuje nejen PR, ale i influencer marketing, eventy a také jim nabízí možnost využití showroomu v Praze na Starém Městě. Kromě módních značek ve Friendly Friends spolupracují i s lifestyle brandy, jako je fitness e-shop GymBeam nebo polská značka 4F. V minulosti do portfolia patřila mimo jiné značka Baťa, Rémy-Cointreau, Metaxa, John Reed Fitness nebo nábytkářská firma Devoto, agentura stála také za launchem e-shopu About You na českém, slovenském a maďarském trhu.

Ze Zalando press day v showroom agentury Friendly Friends, zdroj: Friendly Friends

Ze Zalando press day v showroom agentury Friendly Friends, zdroj: Friendly Friends

„Zatímco lokální módní designéři jsou pro tuzemská média natolik zajímaví, že si je mnohdy i sama vyhledají, nadnárodní korporátní značky se musí snažit svou atraktivitu dohnat autentičností a lokálností v projektech,“ popisuje své zkušenosti Andrea Jandová. Příkladem takového přístupu může být e-shop Zalando, který kromě globálních kampaní na českém trhu, které jsou k vidění v nadlinkové komunikaci, vytváří i lokální aktivity, kdy se spojuje s místními influencery. Nyní v květnu třeba oslovil šest místních osobností, aby se v jarních outfitech podělily o svá skutečná gesta lásky.

Z květnové kampaně módního e-shopu Zalando, zdroj: Zalando

Z květnové kampaně módního e-shopu Zalando, zdroj: Zalando

Ve fashion PR se dnes podle Jandové pracuje zejména prostřednictvím domluvených projektů, které je důležité přesně zacílit. Nestačí tedy spolupracovat jen s velkými módními časopisy, ale je potřeba znát i ty menší niche média, která dokážou lépe a přesněji oslovit konkrétní cílové skupiny. Například na generaci Z cílí portál Hey Fomo, který se mladým čtenářům dokáže přiblížit nejen tématy, ale i svou vizuální stránkou, jež hodně využívá prvky ze sociálních sítí. „Z pohledu PR je ale médií stále málo, prostor na kvalitní placené projekty ze strany klientů tady určitě je, i když je letošní rok z pohledu investic náročnější než roky předchozí,“ myslí si Jandová a dodává, že na Slovensku je situace podobná. Jen je tam je z důvodu ještě menšího počtu médií nutné počítat s vyššími investicemi do inzerce. 

Média tak ve fashion PR projektech často doplňuje práce s influencery nebo kreativními skupinami lidí. „Například pro Converse jsme na českém trhu vytvořili komunitu All Stars, jež cílí na mladé. Sdružuje lidi, kteří se ani nedají nazvat influencery, protože nemají na sociálních sítích dostatečný počet fanoušků, ale jsou ve své generaci hlasem. Patří mezi ně malíři, hudebníci a jiní umělci,“ přibližuje Andrea Jandová s tím, že pro Levi’s zase její agentura ve velké míře zapojuje influencery. S nimi propaguje mimo jiné tailor shop značky v ulici Na Příkopě, kde je možné si nechat džíny upravit podle svých představ. „Spolupracujeme s malými, středními i velkými influencery. U fashion brandů není ani často dané, kolik mají mít sledujících, ale je důležitý poměr všech faktorů jako engagement, o jaké jde osobnosti, jaké mají DNA nebo jakou specifickou skupinu oslovují,“ vysvětluje.

Značka Converse na trhu komunikuje mimo jiné i přes komunitu All Stars, zdroj: Friendly Friends.

Značka Converse na trhu komunikuje mimo jiné i přes komunitu All Stars, zdroj: Friendly Friends.

PR aktivity, inlufencer marketing či vytváření obsahu pro sociální sítě často doplňují také eventy, na kterých fashion značky představují své novinky nebo jejich prostřednictvím navazují vztah se zákazníky. Příkladem může být loňský pop-up značky Dr.Martens, který vyrostl v dvoupatrovém kontejneru před pražským Výstavištěm. Lidé si v něm po celý měsíc mohli zakoupit boty, nechat je opravit, vyčistit nebo vyzdobit autorskou ilustrací. Každou středu zde pak probíhaly koncerty, v neděli vinyl store s DJ Robotem.

Dr. Martens postavil v Praze pop-up, nabídne boty i koncerty

pondělí 6. června 2022

„Za více jak 10 let, co jsme na trhu, se komunikace změnila. Mnohem více než dřív je nutné být ostražitý, pečlivě vybírat média podle toho, koho chceme oslovit, a volit vhodné sdělení,“ komentuje Jandová a dodává, že i nadále je pro její agenturu cílem obstát nejen u lokálních, ale i u mezinárodních značek.

-stk-