Praha přijde o volný kanál 36, vysílat tu chce Regionální síť 7

čtvrtek, 25. května 2023, 10:35 TV, Aktuality MediaGuru

Televizní multiplex, který je teď bez zákazníků, získal kmitočtový příděl v Praze. ČTÚ udělil Regionální síti 7 povolení pro šíření signálu na kanálu 36. Skončí proto roky trvající možnost příjmu multiplexu ZDF HD z německého vysílače Löbau.

Přinese RS7 nové televizní programy? Otázka, která s novým kmitočtovým přídělem vyvstává nejvíce. Zdroj: Shutterstock

Přinese RS7 nové televizní programy? Otázka, která s novým kmitočtovým přídělem vyvstává nejvíce. Zdroj: Shutterstock

Mediální skupina Pohoda dnes již zesnulého podnikatele a rockera Radima Pařízka získala klíčový kmitočtový příděl pro svou Regionální síť 7. Televizní multiplex může zahájit šíření signálu na kanálu 36 z budovy City Tower na pražské Pankráci, a to výkonem 9120 Wattů ve vertikální polarizaci. Vzhledem k tomu, že tato síť má být určena zejména pro menší zákazníky, kteří nemají zájem o celoplošné šíření, bude zajímavé sledovat, kdo a zda vůbec se v této programové nabídce objeví.

Regionální síť 7 je podle pozorování diváků v současné době bez zákazníků. Šířena je zde pouze stanice Televize přes anténu, kde operátor dlouhodobě informuje o výhodách přechodu na DVB-T2, který však již v Česku proběhl před třemi lety. Problém se zákazníky má v Praze a středních Čechách dlouhodobě Regionální síť 4, která po ukončení placené služby Anténa+ (Skylink) šíří pouze kanál Praha TV. Na území hlavního města navíc plánuje vstoupit i provozovatel Regionální sítě 11.

MediaGuru.cz na novinku upozornil jeho spolupracovník Karel Mikuláštík. Mapu vysílačů RS7 najdete na GSMwebu.

-lukpol-