Sociální síť TikTok rozdá tvůrcům více odměn

neděle, 21. května 2023, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Aplikace ohlásila další možnosti, jak by si autoři populárního obsahu mohli přijít k penězům.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

TikTok bude štědřejší k tvůrcům. Čínská platforma oznámila vznik nového programu zaměřeného na okruh autorů v oblasti rozšířené reality (AR). V rámci takzvaných Creator Effects by měl mít nárok na honorář každý, kdo vytvoří vizuální filtr či efekt hojně používaný ostatními tvůrci na zkrášlení jejich videí.

„Fond s objemem šesti milionů dolarů (téměř sto třicet milionů korun, poznámka autora) bude vyplácet tvůrce na základě míry interakce komunity s jejich efekty. Při spuštění projektu má platit, že efekt použitý v půl milionu videí během 90 dní od jeho vytvoření zajistí autorovi příjem ve výši 700 dolarů (v přepočtu zhruba 15 tisíc korun, poznámka autora). Za každých  dalších 100 tisíc videí v rámci stejné lhůty vznikne nárok na odměnu 140 dolarů (tři tisíce korun)," vysvětluje TikTok na svém webu. Podle serveru společnosti Cyberlink jsou ta nejvíce populární vizuální vylepšení použita i ve více než jednom milionu klipů. Šikovný tvůrce podobně úspěšného efektu by si tím zvládl vydělat částku zhruba odpovídající průměrné měsíční české mzdě vyjádřené takzvaně v čistém. Tato možnost nicméně bude alespoň zpočátku dostupná jen na vybraných trzích a bylo by překvapením, pokud by se mezi nimi nacházelo i Česko. 

Vývojáře TikToku může k zavedení novinky motivovat mimo jiné skutečnost, že podobná sázka na rozšířenou realitu vytvářenou přímo uživateli se osvědčila konkurenčnímu Snapchatu, uvedl server Social Media Today. V případě Snapchatu se do programu zapojilo na 300 tisíc tvůrců, kteří dali dohromady celkem přes tři miliony filtrů či efektů. Pokud tedy už nyní ne každý tiktokový efekt nalezne využití ve stovkách tisíc různých videí, vznik Creator Effects fondu by mohl dosažení honorovaných statistických met ztížit prostým zostřením konkurence mezi tvůrci.

@tiktok Now anyone can create vibrant effects for TikTok. Welcome to Effect House #effecthouse ♬ original sound - TikTok

Vydělávat si tvorbou tiktokového obsahu ale půjde ještě jinak. Firma současně oznámila vyšší podporu autorů virálních klipů v rámci existujícího projektu Creativity Program Beta. Ten je zaměřen na podporu kvalitního originálního videoobsahu. „Program funguje podle nové metodiky zajišťující vyšší průměrné hrubé příjmy za kvalifikovaná video views, což má potenciál zpřístupnit uživatelům vyšší odměny,” zní bez dalších podrobností oficiální vysvětlení firmy s tím, že uživatelé dostanou přesnější statistiky o výkonu své tvorby včetně odhadu, na kolik peněz by si mohli přijít. Jisté však je, že ani peníze z tohoto fondu nebudou dostupné všem.

„Tvůrci musejí působit na brazilském, francouzském či americkém trhu. Požadavkem také je, aby jejich účet sledovalo aspoň 10 tisíc followerů a videa na něm zaznamenala aspoň sto tisíc zhlédnutí během uplynulých třiceti dní. Klipy musejí být natočeny ve vysoké kvalitě a nabízet originální, přes minutu trvající obsah,” zní oficiální požadavky TikToku.

Jeho kroky mají dle interpretace Social Media Today jasnou logiku. Nejde jen o snahu konkurovat YouTube a přilákat autory atraktivního obsahu. V zájmu TikToku je posilování své tržní pozice na klíčovém americkém trhu také z důvodů neutuchajících debat ohledně zákazu čínské aplikace. Čím populárnější by mezi Američany byla, tím by teoreticky bylo politicky složitější k restrikcím TikToku opravdu přistoupit. Podobné úvahy ale brzy dostatečně prověří realita. Ve středu Montana jako první americký stát zakázala provoz platformy na svém území. Znamená to, že TikTok bude muset zmizet z nabídky App Store či Google Play, jednotliví uživatelé se postihu bát údajně nemusejí. Provozovatel sociální sítě se chce rozhodnutí bránit. Podle agentury AP zároveň vyvstává otázka, nakolik dokáže Montana zákaz reálně vymáhat. Pro schopné americké tiktokery budou odpovědi na podobné otázky nejspíš ještě důležitější než deklarace o zvyšování finančních odměn.

-riv-