Britové rozdali tvrdé tresty za televizní pirátství

sobota, 10. června 2023, 08:10 TV MediaGuru

Nejnovější příklad z Británie, ale také další příklady z Evropy ukazují, že pirátství lze efektivně odhalit, ale také odsoudit, píše Erika Luzsicza.

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Britové exemplárně zatočili s televizním pirátstvím. Nastavují pravidla, jak k podobnému typu kriminality přistupovat. Celkem na 30 let vězení byla odsouzena skupinka pěti mužů, kteří nelegálně streamovali zápasní oblíbené fotbalové Premier League. To, co se může zdát jako relativně banální věc, byl ve skutečnosti milionový byznys. Pětice totiž prodávala přístup ke sledování za sazbu 10 liber za měsíc. Vydělali tak více než sedm milionu liber, tedy zhruba 168 milionů korun. Zlákat se jim podařilo více než 50 tisíc předplatitelů a dalších přeprodejců.

Zajímavé je, jak se k případu přistupovalo. Vedoucího skupiny soud shledal vinným v případě spiknutí za účelem podvodu, praní špinavých peněz a také pohrdání soudem. Celkově se jedná o nejdelší tresty vězení za pirátství, které kdy byly v Británii uděleny. Jak vyzdvihují právníci samotné Premier League, stíhání bylo zahájeno s cílem ochránit jeden ze světově nejcennějších obsahů.  

Tvrdé tresty byly uděleny i v minulosti – například v roce 2019, kdy trojice mužů byla souzena za to, že nelegálně poskytovala streamovací služby do více než tisícovky hospod a klubů. Dohromady si odpykají 17 let vězení.

Podobných případů v posledních letech přibývá, a to napříč celou Evropou. Ukazují, že pirátství lze efektivně odhalit, ale také odsoudit. Škody jsou totiž obrovské. Samotná Premier League zdůrazňuje, že prodej autorských práv tvoří významný finanční přínos pro celou fotbalovou pyramidu.

Tyto zprávy zároveň pomáhají motivovat další země, jak mohou k pirátství přistupovat a pokud možno i zakročit.

Autorka textu: Erika Luzsicza, ředitelka Axocom