Coloseum Holding očekává letos tržby na předcovidové úrovni

čtvrtek, 15. června 2023, 14:00 Aktuality, Retail MediaGuru

Tržby skupiny Coloseum by se mohly letos dostat na 345 mil. Kč a vrátit se tak na úroveň roku 2019. Vedle restaurací se skupina zaměří na rozvoj kavárenského řetězce Caffé Pascucci.

Zdroj: Coloseum Holding

Zdroj: Coloseum Holding

Skupina Coloseum Holding, do které patří i síť restaurací, vykázala v loňském roce tržby ve výši 253 milionů korun, což znamená meziroční nárůst o 74,7 %. Letos očekává tržby na úrovni 345 mil. Kč, což by znamenalo dosažení úrovně tržeb z předcovidového roku 2019.  EBITDA byla na konci loňského roku -3 miliony Kč, což znamená o 1,7 milionů Kč lepší výsledek oproti původnímu plánu, uvedla na čtvrtečním setkání s novináři.

Skupina chce v letošním roce snížit své zadlužení o dalších 100 milionů korun. Kapitál na snížení dluhu a naplnění rozvojového plánu získá prodejem nemovitosti v Průhonicích a dále sekundární veřejnou emisí akcií (SPO) v hodnotě 40–60 milionů korun. Úpis by měl proběhnout prostřednictvím pražské burzy Start do konce letošního roku. Dále by chtěla dosáhnout zisku EBITDA ve výši minimálně 20 milionů korun. 

Coloseum Holding si v červenci loňského roku šla pro nový kapitál formou primární veřejné emise akcií (IPO). V rámci Pražské burzy cenných papírů Start upsala mezi 22. červnem a 19. červencem 2022 celkem 162 200 kusů akcií a získala 40 milionů nového kapitálu. Ten byl použit částečně na snížení zadluženosti, další peníze skupina využila k dokončení rozběhnutých projektů. Majoritním vlastníkem je i nadále Jan Mužátko s bezmála 66% podílem, druhým největším akcionářem je investiční skupina Wood & Company s 15,6 %.

„Zajímavé je sledovat i parametry namarkovaných položek nebo celkových účtů. V loňském roce jsme v našich restauračních provozech evidovali meziroční nárůst účtů o 220 tisíc kusů, ve srovnání s rokem 2021 pak bylo namarkováno o 667 tisíc položek jídla a nápojů více, což znamená denní nárůst o 1 829 položek,“ uvedl Jan Mužátko, majitel skupiny Coloseum Holding.

V uplynulých měsících skupina Coloseum Holding otevřela tři nové pobočky Pizza Coloseum, a to V Kolkovně, na Václavském náměstí a v pražském obchodním centru Arkády na Praze 4. Zde je i v pořadí druhá pobočka italského kavárenského řetězce Caffé Pascucci. Od tohoto konceptu si skupina do budoucna hodně slibuje. V přípravě jsou přitom další dvě kavárny, jedna z nich v Praze Na Můstku, druhá v Teplicích, ta bude mít podobu franšízy. Skupina plánuje otevření minimálně 40 poboček.

Skupina provozuje italský koncept vlastních a franšízových restaurací Pizza Coloseum, který stojí na italské kuchyni. Patří do ní i pivovar a restaurace Pivovar Národní v Praze, dále Občanská Plovárna s kapacitou 2 500 osob či hokejové arény v Liberci, Pardubicích a v Kladně. Od roku 2002 je součástí skupiny velkoobchod Pragogastro. V loňském roce přibyl do rodiny Coloseum Holding i kavárenský koncept Caffé Pascucci, na který má masterfranšízu. 

-mav-