Digitální rozhlas z Liberce vysílá na nové frekvenci

neděle, 11. června 2023, 17:40 Rádio, Aktuality MediaGuru

Operátor Teleko digital přeladil ve čtvrtek 1. června vysílání své rozhlasové sítě na Liberecku. Od tohoto data funguje vysílání z kóty Vratislavice na novém kanálu 5A, místo dosavadního kanálu 5D. Důvodem byla kolize s DAB+ z Německa.

Oficiální logo digitálního rádia DAB+

Oficiální logo digitálního rádia DAB+

Součástí rozhlasové sítě Teleko DAB jsou regionální okruhy Českého rozhlasu pro Královéhradecko a severní Čechy, dále pak Rádio Proglas, Rádio 7, ZUN a rádio DAB Plus TOP 40. Svůj signál prostřednictvím tohoto multiplexu plánuje do budoucna šířit i nové komerční rádio Energic. Zatímco vysílání na Liberecku přešlo na kanál 5A, východočeský vysílač na Černé hoře funguje nadále na kanálu 5D. V blízké době je v plánu rozšíření na kótu Hradec Králové – Stěžery.

Přeladění libereckého vysílače bylo nutné díky kolizi, která nastala ve středu 31. května v odpoledních hodinách. Společnost Antenne Deutschland spustila v těsné blízkosti signál svého stejnojmenného rozhlasového multiplexu v lokalitě Löbau – Schafberg. Zatímco německá síť funguje již na defnitivních, mezinároně zkoordinovaných kanálech, pro individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu do neplatí. Obě sítě na kanálu 5D proto šly proti sobě do kolize.

-lukpol-