E-commerce se vrací k růstu, trápí ji ale přeplněné sklady

pondělí, 26. června 2023, 07:05 Retail MediaGuru

E-commerce se opět vrací k udržitelnému růstu jako před pandemií. Obchodníky přesto značně trápí přeplněné sklady.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Česká e-commerce se vrací k přirozenému růstu jako před pandemií, prodejci se však potýkají s nadměrnými skladovými zásobami. Ty vážou velké finanční prostředky, což může pro některé obchodníky značit problém, jak uvádí společnost Upgates, dodavatel e-shopových řešení.

Situace na trhu e-commerce se v současnosti vrací do stavu, v jakém byla v roce 2019, tedy ještě před vypuknutím pandemie v Česku. „Ve skutečnosti je trh dokonce lehce nad hodnotami z roku 2019, takže se postupně vrátil k udržitelnému růstu. Pokud bychom si odmysleli covidová léta, celý trh pokračuje ve svém přirozeném rozvoji,“ říká Martin Pech, obchodní ředitel společnosti Upgates.

Aktuálně však odbyt není tak intenzivní jako v posledních dvou letech, a proto mají e-shopaři plnější sklady, než by si přáli. Je to stále ještě přetrvávající důsledek narušení rovnováhy v e-commerce v souvislosti s covidem. V době výpadků dodavatelských řetězců se totiž prodejci masivně zásobovali a nyní, když lidé šetří, mají ve zboží zbytečně vysoké finanční prostředky. „Plné sklady prodejcům narušují peněžní toky, a tak musí zákazníky přesvědčovat častějšími slevami. Problémy se mohou dotknout zejména velkých hráčů, kterým se během pandemie nebývale dařilo,“ vysvětluje Martin Pech. 

Spotřebitelská poptávka stagnuje nejvíce u volnočasového zboží, notebooků a tabletů. „V době, kdy se tolik nemohlo cestovat, museli lidé měnit své plány. Ti, kdo chtěli nakoupit volnočasové artikly jako stany, brusle nebo tablety až v roce 2022, se rozhodli udělat tak o rok dříve. Obvykle by se poptávka rozložila více rovnoměrně, nicméně v současnosti je zájem značně snížený,“ popisuje Pech.

S ohledem na dnešní ekonomickou situaci mají lidé nejen zájem o slevy, ale také o splátkový prodej, Například internetový obchod Give.cz uvádí až čtyřnásobný nárůst využití této platební metody.

-stk-