Lego se na podporu dětské kreativity vydalo do vesmíru

sobota, 24. června 2023, 08:15 Marketing, Reklama MediaGuru

Chceme děti inspirovat a motivovat, aby dělaly všechny věci, které je napadnou, říká Iva Ambrožová, ředitelka marketingu společnosti Lego.

Lego vyslalo 1000 minifigurek do vesmíru, zdroj: Lego

Lego vyslalo 1000 minifigurek do vesmíru, zdroj: Lego

V letošním roce se značka Lego rozhodla dětem ukázat, že jejich sny mohou sahat až za hranice vesmíru. Ve své podpoře kreativity se spojila s týmem českých a slovenských odborníků na vesmír, sestavila s nimi vesmírnou sondu a vyslala do vesmíru tisíc minifigurek, které je nyní možné získat ve spotřebitelské soutěži. 

„Značka Lego je značka neomezených možností. Třeba z šestí kostek Lego lze postavit sto milionů různých možností. Prostřednictvím letu jsme tak chtěli dětem ukázat, že jejich kreativita nezná hranic a pokud chtějí, mohou mít kousek vesmíru i u sebe v pokojíčku. Vesmír je pro děti něco neprozkoumaného a tím pádem atraktivního a je to skvělé v souvislosti s Lego, protože chceme děti inspirovat a motivovat, aby dělaly všechny věci, které je napadnou, i když si myslí, že je nemohou zvládnout,“ vysvětluje Iva Ambrožová, ředitelka marketingu společnosti Lego na českém a slovenském trhu.

Příprava a realizace letu do vesmíru zabrala celkem pět měsíců. Před samotným vypuštěním sondy bylo potřeba získat úřední povolení, spojit se s předními českými a slovenskými odborníky, kteří se ujali konstrukce sondy, a vše doladit k letu.

Vesmírní architekti navrhli a z karbonu zkonstruovali pro tisíc minifigurek Lego tři speciální sondy, které stratosférický balón vynesl do stratosféry do výšky téměř 36 km. Pro lepší představu byla zároveň vytvořena i zmenšenina sondy z kostek. Reálná sonda je dlouhá 147 cm. 

„Let proběhl na konci května a sonda za dohledu vesmírných odborníků úspěšně vzlétla ze slovenského letiště Malé Bielice. Během letu se raketa musela vypořádat s teplotami kolem -70 °C. Její součástí byla také sledovací jednotka s elektronikou, která během letu zabezpečovala sběr dat a vysílala polohu. Díky tomu mohl záchranný tým sledovat její lokaci a být připraven v místě dopadu. Sonda dopadla do křoví v obci Zubák v okrese Púchov,“ popisuje Iva Ambrožová.

„Sonda s minifigurkami Lego stoupala nahoru díky heliu ve stratosférickém balónu. Ve výšce 35300 m km balón praskl, otevřel se záchranný padák a sonda směřovala volným pádem k Zemi rychlostí 70 m/s. Na základě přesné předpovědi směru větru jsme spočítali, kudy sonda s posádkou Lego poletí. Díky informacím, které vysílala sonda, jsme mohli sledovat nejen její aktuální polohu, ale také okolní teplotu po celou dobu letu,“ přibližuje vesmírný architekt Tomáš Rousek, který se na konstrukci sondy podílel. Komentovaný záznam z letu lze zhlédnout na YouTube. 

Každá sonda nesla do vesmíru přes 3000 minifigurek, zdroj: Lego.

Každá sonda nesla do vesmíru přes 3000 minifigurek, zdroj: Lego.

Aktivita, kterou Lego cílí primárně na děti, jejich rodiče, ale také na všechny fanoušky značky, je komunikována prostřednictvím vybraných českých a slovenských médií. „Do aktivity jsme zapojili také influencery, například Petra Máru, Petra Hybše, Tamaru Klusovou, Filipa Zimu nebo Jana Lukačeviče,” dodává Ambrožová. 

Vesmírné minifigurky, o které lze nyní soutěžit, byly v sondě pevně usazeny tak, aby odolaly silám, které na ně během letu působily. Sonda zároveň byla zcela bez krytu a každá z nich nesla přes 300 minifigurek, z nichž každá váží zhruba 3 gramy.

K zapojení do spotřebitelské soutěže je třeba zakoupit libovolnou stavebnici Lego, zaregistrovat svůj nákup do 31. července na webu www.epickalegovyhra.cz. Následně bude vylosováno tisíc výherců, kteří získají minifigurku spolu s unikátním certifikátem s číslem. Každý den mají soutěžící navíc možnost vyhrát jednu z pěti stavebnic Lego, konkrétně City Lunární výzkumnou stanici, Minecraft Pandí útočiště, Friends Mezinárodní školu v městečku Heartlake, Technic Bugatti Bolide či Ninjago Zaneův ledový drak.

-stk-