Nova dává další podněty k soudu kvůli pirátskému obsahu

čtvrtek, 29. června 2023, 07:15 TV MediaGuru

Podněty na nelegální šíření obsahu přes různá úložiště podává televizní skupina téměř kontinuálně. Škody, které jí kvůli nelegálnímu šíření obsahu vznikají, dosahují stovek milionů korun.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Kvůli nelegálnímu šíření obsahu podává televizní akupina Nova podněty k soudu na tuzemská úložiště. Vede tak dlouhodobý boj proti těmto platformám a snaží se ochránit svůj původní obsah. K titulům, které se z produkce Novy nejčastěji „pirátsky“ šíří, patří například její vlajkové seriály Ulice, Ordinace v růžové zahradě 2, Zlatá labuť a rovněž i ty tituly, které umisťuje na svou prémiovou placenou VOD platformu Voyo Originál. „Do původního obsahu investujeme značné prostředky, nelegálním šířením se znehodnocují,“ poukazuje vedoucí právník Novy Zdeňka Zimová. Zkušenost Novy ukazuje, že premiérový obsah se na úložištích, které s Novou nemají uzavřeny licenční dohody, objevuje do několika hodin od jejich uvedení.

Nova před několika měsíci podala žalobu na největší z tuzemských úložišť Ulož.to. Soud dosud probíhá a podle tvrzení Novy dělá provozovatel úložiště vše pro to, aby se odpovědnosti u soudu vyhnul (např. změnou provozovatele úložiště v průběhu soudního řízení, čímž se soudní řízení protahuje).

I přesto, že na začátku ledna 2023 vstoupila v platnost novela autorského zákona, která by měla vysílatelům poskytnout větší ochranu před nelegálním šířením obsahu, stále se potýkají s tím, že se jejich obsah na úložištích objevuje. Poskytovatelé obsahu sdíleného online musí podle autorského zákona vynaložit nejlepší úsilí k získání  příslušné licence ke chráněnému obsahu, ale také neprodleně po oznámení od držitele práv k obsahu znemožnit přístup k dílu nebo je odstranit ze svých internetových stránek a zároveň vynaložit nejlepší úsilí k zamezení jeho opětovnému nahrání. „Hlavní problém je v tom, že úložiště tvrdí, že nespadají pod novelu autorského zákona, mění se formálně na cloudová úložiště, zatímco my jsme přesvědčeni, že se na ně zákon vztahuje,“ popisuje Zdeňka Zimová.

Autorský zákon pro poskytovatele obsahu sdíleného online totiž neřadí cloudová úložiště typu Dropbox, Google Drive nebo OneDrive. Aby se dosavadní úložiště novele vyhnula, snaží se vytvářet dojem, že fungují jako cloudová úložiště. Například obsah na Ulož.to se vyhledává přes vyhledávač Gozo, což má evokovat, že přímo na Ulož.to obsah vyhledávat nelze. Jedinou povinností, kterou jsou úložiště ochotná akceptovat, je mazání konkrétních nahlášených linků s chráněným obsahem. Pouhé nahlašování konkrétních závadných linků ale není podle Novy účinné. „I v případě, že úložiště nahlášený link smaže, je totožný soubor s chráněným obsahem na úložiště nahrán znovu, což je situace, která úložištím samozřejmě vyhovuje, neboť u obsahu umisťují reklamu,“ popisuje praxi Zdeňka Zimová.

Nova se soudně nevypořádá jen s Ulož.to, ale i s dalšími službami typu Fastshare.cz a dalšími. „Neustále podáváme podněty, návrhy na předběžná opatření a chystáme další aktivity, bohužel jsme ale vždy o krok pozadu, neboť úložiště na naše výzvy a podání hbitě reagují přesměrováváním svých služeb na jiné webové stránky, změnou provozovatele na společnost se sídlem na Seychelách apod.,“ říká.

Z trhu už kvůli nové legislativě odešly služby Hellspy a Hellshare, které se loni v listopadu domluvilyAsociací komerčních televizí (AKTV) na spolupráci a přijaly technická řešení, která téměř eliminovala výskyt chráněných děl členů AKTV na jejich službách. Žádná podobná dohoda s jinými úložišti se ale zatím nerýsuje a úložiště podle tvrzení Novy odmítají obdobná technická řešení aplikovat.

Prezidentka AKTV Klára Brachtlová na nedávné konferenci Digimedia 2023 vyčíslila škody, které výrobcům obsahu (vysílatelům) kvůli pirátskému šíření obsahu vznikají, na stovky milionů korun. Výjimečně se soudy postaví za práva vysílatelů (rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě letos na jaře, který využívání obsahu šířeného bez licence označil za „nepřípustné parazitování a kořistění“). Celkově ale soudy postupují pomalu a boj s pirátským obsahem je časově velmi náročný. Inspiraci lze podle Kláry Brachtlové hledat v západní Evropě, kde se s úložišti úspěšně vypořádali, a to i díky existenci tzv. vypínacího úřadu, který v případě porušování autorských práv umožňuje v nejzazším případě technické zablokování přístupu na webovou stránku.

-mav-