Obrat audiovize byl loni rekordní, rostly reklama i produkce

pátek, 30. června 2023, 04:40 TV, Reklama MediaGuru

Česká audiovize už druhý rok vykazuje dynamický růst. Nejvyšší podíl na obratu 15,4 mld. Kč za uplynulý rok v audiovizuálním průmyslu tvoří zahraniční produkce, nejvyšší meziroční nárůst zaznamenala výroba reklamy.

Z natáčení Foundation 2, zdroj: APA

Z natáčení Foundation 2, zdroj: APA

Česká audiovize je podle Asociace producentů v audiovizi (APA) na vzestupu, což dokazuje loňský obrat 15,4 miliard. Ten překonal historicky nejvyšší obrat z roku 2021, který byl téměř 12 miliard korun. Růst je patrný ve všech směrech – v reklamě, zahraniční produkci i české tvorbě. Růst je vedle zahraničních investic tažen především investicemi domácích onlinových platforem a aktivitou nezávislých producentů, uvedla Asociace producentů v audiovizi (APA) ve své zprávě.

Nejvyšší podíl na obratu 15,4 mld. korun za uplynulý rok tvoří zahraniční produkce, nejvyšší meziroční nárůst však zaznamenala výroba reklamy. Česká tvorba se vykazuje vzestupem z 1,26 mld. na 1,73 mld., obrat reklamy se zvedl v roce 2022 z předešlých 1,86 mld. na 2,45 mld. Kč (+31 %) a obrat zahraničních produkcí stoupl z 8,73 mld. na 11,25 mld., tzn. zahraniční projekty tvoří téměř 73 % celkového obratu audiovizuálního průmyslu.

Za růstem obratu reklamní produkce může částečně nárůst cen, především ale množství a typ zakázek, které se do Česka dostávají. Objem domácí reklamy spíše stagnoval či klesl, nejčastěji z důvodu nejistoty způsobené celkovou geopolitickou situací. Česko se řadí mezi dražší země pro reklamní výrobu, přitahuje projekty s velkým rozpočtem, jejichž produkce jsou ochotné si za kvalitní servis připlatit a znovu se vrátit.

Vývoj obratu audiovizuální produkce 2013-2022 (mil. Kč), zdroj: APA

Vývoj obratu audiovizuální produkce 2013-2022 (mil. Kč), zdroj: APA

APA uvedla, že v návaznosti na navýšení finančních prostředků pro filmové pobídky narostl i obrat zahraničních produkcí, a tím i jejich ekonomický přínos pro Českou republiku, kdy z každé utracené koruny zůstává v českých veřejných rozpočtech 40 haléřů, tedy 40 % ze zde utracených finančních prostředků. Systém filmových pobídek je ale od ledna letošního roku uzavřený.

Pokud jde o produkci, zájem o natáčení v Česku neopadl ani v covidu. Do Česka se přesunuly i velké projekty, které se nemohly realizovat v původně zamýšlených lokalitách. Nejčastěji zde natáčely velké produkce z USA, jako MGM, Lionsgate a streamovací platformy Netflix či Apple TV+, tradičně filmaři z Německa či Skandinávie.

Největšími zahraničními produkcemi natáčenými v Česku byly v roce 2022 pokračovaní nejsledovanějšího původního filmu z dílny Netflixu Extraction 2 s Chrisem Hemsworthem, dále druhá řada sci-fi série Foundation podle knihy Isaaca Asimova pro Apple TV+ nebo spin-off hollywoodského blockbusteru John Wick s pracovním názvem Ballerina v hlavní roli s Keanu Reevesem. Kromě thrillerů nebo historických filmů se tu v roce 2022 natáčela i štědrovečerní pohádka Žabí král a zlatá koule pro televizi ZDF, pokračování Kriminálky Curych. V ČR probíhaly i postprodukční práce na filmu pro Netflix podle skutečné události Záchrana v thajské jeskyni nebo projektu Kingswood natáčeném pro ABC Signature Studios, kteří jsou součástí společnosti Disney. O některé filmové projekty kvůli pozastaveným pobídkám Česko přišla, jako například o akční film Breakout v hlavní roli s Arnoldem Schwarzeneggerem s plánovanou útratou 500 mil. Kč z velké části v Severomoravském kraji, kdy projekt skončil v Maďarsku. Tam odešel i štáb seriálů HBO Duna, který v Česku mohl utratit 2 miliardy.

APA dále konstatovala, že došlo k výrazné změně diváckých návyků a posílení digitální distribuce. I přesto trvá nebývalý podíl českého obsahu na návštěvnosti kin a sledovanosti TV a digitálních platforem. Potenciál dalšího růstu však podle APA naráží na systémové problémy, vedle zavřených pobídek je to teď i hrozící nedohoda nad novelou zákona o audiovizi.

„Po českých službách je rekordní poptávka a máme historicky nejvyšší částku podpory, přesto ,máme zavřeno‘. Je to paradox a mezinárodní ostuda. Nikdy jsme na tom nebyli lépe, pro zahraničí ale působíme nedůvěryhodně. Důvodem je zastaralý a nepřehledný systém registrace a evidence pobídek, který na základě nerealistických odhadů generuje neplatná data a systém se pak jeví jako přetížený a ucpaný. To ale podle reálné kapacity trhu není pravda,“ říká předseda APA Vratislav Šlajer.  Státní fond kinematografie může pobídky podle APA otevřít, díky složité legislativě je však vázán povinností vycházet z těchto zavádějících čísel. Situaci by měla řešit novela zákona o audiovizi, která ale bude platit až od roku 2025.

-mav-