Pilulka chce snížit náklady o 100 mil. Kč, odejde z Rumunska

středa, 28. června 2023, 22:45 Aktuality, Retail MediaGuru

Pilulka.cz vstoupí do svého druhého desetiletí s balíčkem úspor i změn v nejvyšším vedení.

Zdroj: Pilulka.cz

Zdroj: Pilulka.cz

Česká skupina Pilulka oznámila po deseti letech na trhu reorganizaci, kterou plánuje snížit roční náklady téměř o 100 milionů korun. Restrukturalizační kroky mají vést k posílení pozice společnosti v Česku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku. Pilulka zároveň plánuje ukončit svou činnost ve ztrátovém Rumunsku.

„Zahájili jsme celofiremní transformaci. V následujících týdnech dojde k mezinárodnímu sloučení a zúžení jednotlivých týmů rozprostřených v několika zemích. Zmíněné kroky se dotknou velké části zaměstnanců a bude ukončena spolupráce s 50 zaměstnanci na centrálách v Praze, Bratislavě a Bukurešti. Reorganizace v řízení, ale i provozu, bude mít s postupným náběhem pozitivní dopad na náklady společnosti ve výši vyšších jednotek milionů korun měsíčně,” popsal Petr Kasa, člen představenstva společnosti Pilulka.

Hlavní kroky společnosti Pilulka:

  • ukončení působení v Rumunsku
  • spojení jednotlivých oddělení ve skupině do jedné mezinárodní struktury
  • snížení počtu zaměstnanců v Praze, Bratislavě a Bukurešti
  • změny ve vedení společnosti
  • omezení akvizičních aktivit a investic

Společnost po několika letech mění také členy nejužšího vedení. Na pozici skupinového CFO nastupuje k 1. červenci Tomáš Hospůdka, který ve společnosti působil jako ředitel controllingu a vztahů s investory.  Pozici ředitele nových trhů od června převzal Jaromír Řánek. Firmu naopak opouští David Staněk z pozice CFO a Michal Hanáček z pozice COO.

,,Na naší ambici modernizovat lékárenský trh se nic nemění. Veškeré kroky jsou vedeny tak, aby neměly dopad na růst tržeb a ziskovosti. Počítáme, že rok 2023 bude nejúspěšnějším rokem v historii Pilulky, čemuž napovídá i první pololetí, kde skončíme okolo 6 % nad tržbami loňského roku s optimistickým výhledem na druhé pololetí,” říká Martin Kasa, člen představenstva skupiny
Pilulka.

V roce 2022 Pilulka expandovala do Maďarska a Rakouska, otevřela nové distribuční centrum v Olomouci a rozšířila vlastní Pilulka Expres dopravu na polovinu lidí České republiky. Vedle provozu e-shopu a kamenných lékáren, bude Pilulka dále rozvíjet privátní značky a rozšiřovat zdravotní platformu Plus Care, která je smluvním partnerem zdravotních pojišťoven a farmaceutických společností v oblasti e-health.

-mav-