PNS loni prohloubila ztrátu na 97,5 milionu Kč

středa, 28. června 2023, 16:50 Aktuality, Tisk MediaGuru

Pokračující pokles prodeje tisku a vysoké ceny papíru se odrazily také na nižších výnosech největšího distributora tisku, První novinové společnosti.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Největší tuzemský distributor tisku První novinová společnost (PNS) loni prohloubil ztrátu o 23 milionů na 97,5 milionu korun. Ta bude zaúčtovaná na účet neuhrazené ztráty z minulých let. Rozhodla o tom středeční valná hromada společnosti. 

Společnost loni nadále čelila zejména pokračujícímu sestupnému trendu na většině obsluhovaných trhů. Prodej tisku se snížil o 13,7 procenta, což byl největší pokles za posledních deset let. Důležitý byl rovněž vliv vysoké ceny papíru, který negativně ovlivnil zejména poptávku po neadresné distribuci a po distribuci obchodních psaní.

Celkové výnosy firmy klesly o 34,9 milionu Kč na 3,24 miliardy. Absolutně nejvíce klesly tržby z volného prodeje tisku, a to o 69,2 milionu korun. Výnosy z neadresné distribuce klesly o 31,3 milionu Kč. Výnosy z předplatného deníků se podařilo díky vyšším cenám naopak zvýšit o 8,1 milionu Kč, příjem z předplatného časopisů stoupl o 13,2 milionu Kč. Sjednání palivových příplatků znamenalo dodatečné tržby 25,3 milionu Kč.

Valná hromada potvrdila současné členy dozorčí rady, ke kterým zvolila jako šestého člena Petra Mindžaka za vydavatelství Mafra.

První novinová společnost je největším distributorem tisku do prodejní sítě v ČR a po fúzi se společnostmi PNS Grosso a Mediaservis také největší alternativní společností zajišťující doručování adresných a neadresných zásilek v ČR. O koupi PNS se zajímala Česká pošta. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale letos převzetí PNS neschválil.

Hlavními akcionáři PNS jsou Mafra (37,51 procenta), Vltava Labe Media (35 procent) a Czech News Center (27 procent). Tiskem a doplňkovým zbožím zásobuje téměř 14.000 prodejních míst v ČR.