Second-handy Moment se rozšíří do dalších regionů Česka

úterý, 27. června 2023, 10:00 Aktuality, Retail MediaGuru

Nadace Moment chce napříč republikou otvírat regionální nadační obchody, které budou podporovat lokální neziskové organizace.

Interiér prodejny Moment, zdroj: Nadace Moment

Interiér prodejny Moment, zdroj: Nadace Moment

Provozovatel sítě prospěšných second handů Moment začlení všechny své prodejny do konce roku pod hlavičku nově vzniklé Nadace Moment. Ta byla založena za účelem podpory vzniku dalších nových nadačních poboček po republice.

„Konceptu prospěšných second handů jsem věřil už před 13 lety, kdy jsem založil svůj první charitativní obchod, jehož výtěžek tehdy podporoval denní stacionář. Dneska vím, že tyto typy obchodů dokážou při správném hospodaření organizace jako celku uživit svůj provoz, být v černých číslech a generovat tak finance pro další podporu neziskového sektoru,” vysvětluje Richard Gazda, jeden ze zakladatelů Nadace Moment.

Nadace Moment chce napříč republikou otvírat regionální nadační obchody, které budou podporovat lokální neziskové organizace. Smyslem je vytvořit místní komunity, minimalizovat přesuny sekáčového oblečení z místa na místo. Finální zisk z celé aktivity dělí Moment mezi své dlouhodobě podporované projekty.

S každým dalším otevřeným obchodem se seznam Momentem podporovaných organizací rozroste. Příkladem tomu je chystaná pražská pobočka nedaleko I. P. Pavlova. „Otevření nadačního obchodu připravujeme na začátek léta. Bude to speciálka na retro a vintage. Je to jedna z cest, jak maximálně vytěžit všechny dary, které k nám chodí. Poptávka po tomto zboží v hlavním městě naopak od Ostravy je veliká. Vidíme tady příležitost, jak neplýtvat zdroji a maximálnímu množství darů prodloužit jejich životní cyklus. Skutečnou budoucnost vidíme v cirkularitě, proto jsme do rodiny podporovaných projektů nově přijali Incien Institut Cirkulární Ekonomiky,” popisuje Markéta Soukupová, ředitelka Nadace Moment.

Prodejny Momentum se objevily i v nákupních centrech. Pod střechou největšího ostravského nákupního centra Forum Nová Karolina se v červnu otevřela 120 m² velká prodejna. V ostravském centru Avion Shopping Parku je koncept Momentu funkční od roku 2019. Byl to tehdy vůbec první second hand v česku otevřený v nákupním centru.

Nadace Moment byla založena Richardem Gazdou, Dagmar Stodůlkovou a Markétou Soukupovou a zapsána je od 12. června 2023. Nadace navazuje na aktivity organizace Moment Česká republika, obecně prospěšná společnost, která funguje 11 let.

-mav-