Economia loni udržela tržby, prohloubila ztrátu

pondělí, 10. července 2023, 07:00 Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Vydavateli Hospodářských novin či provozovateli serveru Aktuálně.cz se loni podařilo udržet výši tržeb na srovnatelné úrovni jako o rok dříve, ztráta se ale prohloubila.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Mediální společnost Economia udržela v loňském roce výši tržeb na úrovni 655 mil. Kč, což byl téměř srovnatelný výsledek jako o rok dříve. Ztráta společnosti se ale prohloubila na téměř 59 mil. Kč. Economia ve výroční zprávě za rok 2022 uvedla, že v průběhu roku čelila mnoha vnějším negativním vlivům, především výraznému nárůstu cen energií, tiskařských prací a distribuce, které měly vliv na pokles výsledku hospodaření.

Tržby za volný prodej a předplatné novin a časopisů se loni meziročně zvýšily o necelá 3 % na 214 mil. Kč. Tržby za inzerci a ostatní služby se snížily o necelá 2 % na 442 mil. Kč.

Economii se zároveň loni zvýšily náklady na nájem pozemků a budovy Karlín Hall 1, ve které sídlí. Jejich výše dosáhla 42 mil. Kč.

Základní ukazatele hospodaření Economie  (tis. Kč)

  2022 2021
tržby z prodeje výrobků a služeb 655 029 658 090
provozní výsledek hospodaření -57 242 -8 734
výsledek hospodaření za účetní období -58 820 -7 870

Zdroj: Výroční zpráva společnosti Economia za rok 2022

Generální ředitelka Economie Lenka Černá v dubnovém rozhovoru pro MediaGuru.cz uvedla, že společnost v letošním roce přijala řadu úsporných opatření, aby firmu nasměrovala na cestu ekonomické soběstačnosti. Cílem je dosáhnout tohoto stavu do dvou let. Zároveň potvrdila, že firma opustí své sídlo v pražském Karlíně. 

Úspory jsou pro Economii nutností. Bakala firmu podpoří

úterý 2. května 2023

Zásadním projektem Economie v roce 2022 byla větší orientace na práci s daty a rozhodování o skladbě obsahu na jejich základě. Redakce a produktoví manažeři mají podle vyjádření Economie k dispozici nástroje, kterými mohou sledovat úspěšnost témat nejen z hlediska čtenosti a celkového času stráveného, ale i toho, ze kterých článků vzniká předplatné. Důkazem správnosti zvolené strategie má být podle managementu především dynamický růst digitálního předplatného Hospodářských novin a návštěvnosti webových stránek všech obsahových produktů. Nárůst čtenosti zaznamenaly také tištěné tituly.

Economia v druhé polovině roku spojila měsíčník Právní rádce s týdeníkem Ekonom, modernizován byl web týdeníku Respekt a firmou provozované mobilní aplikace. Economia také spustila audioverzi všech publikovaných článků Hospodářských novin. Čtenáři mohou poslouchat veškerý obsah deníku, a to včetně archivu od roku 1995.

Řídicí struktura společnosti se zjednodušila, ředitelé divizí Obchod, IT a Produkt a marketing se stali zároveň členy představenstva.

Economia je vydavatelem deníku Hospodářské noviny, týdeníků Ekonom  (jeho součástí je i magazín Logistika) a Respekt, provozovatelem serverů HN.cz, Aktuálně.cz, Centrum.cz, Atlas.cz nebo Volný.cz. Jediným vlastníkem společnosti je Zdeněk Bakala.  

-mav-