Filmové a seriálové TV patří k nejsledovanějším placeným kanálům

pondělí, 17. července 2023, 13:10 TV MediaGuru

Placené filmové a seriálové kanály patří obecně k nejsledovanějším placeným kanálům vůbec. Kategorie těchto stanic se zároveň na českém trhu řadí k nejpočetnějším.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Na českém trhu působí téměř 30 filmových a seriálových televizních stanic, které svou nabídkou pokrývají spektrum žánrů i cílových skupin diváků. „Zatímco některé filmové a seriálové kanály nabízejí svým divákům mix žánrů od akčních filmů, thrillerů a sci-fi přes dobrodružné a rodinné filmy až po romantické komedie, jiné se zaměřují výlučně na konkrétní formáty a témata, kterými jdou naproti individuálnímu vkusu diváků,“ uvádí Tatiana Bizovová, Channel Account Manager ve společnosti Atmedia, která na českém trhu obchodně zastupuje téměř 30 tematických televizních stanic.

Některé filmové a seriálové televizní stanice tak soustředí svou programovou nabídku na filmové trháky a mainstreamové filmy, jiné vyzdvihují klasické filmy, nezávislou kinematografii nebo evropskou tvorbu. „Aby televizní skupiny oslovily co nejširší spektrum diváků, nabízejí jim často hned několik specializovaných filmových a seriálových stanic,“ říká Bizovová a doplňuje, že jde především o strategii mezinárodních televizních skupin. Pod značkou FilmBox se proto objevují například kanály FilmBox Extra, FilmBox Family, FilmBox Premium nebo FilmBox Stars, pod značkou AXN zase AXN White nebo AXN Black. Mediální společnost HBO pak vedle základního HBO nabízí také kanály HBO1 až HBO3.

Filmy a seriály diváci najdou ve větší či menší míře na více než dvou třetinách z 58 měřených televizních stanic – od plnoformátových po zábavní, lifestylové nebo dokumentární. Ovšem jen část z nich tvoří skupinu tematických televizních stanic, které se zaměřují výlučně na filmy, seriály a jejich fanoušky. Do oficiálního elektronického měření televizní sledovanosti jich je zahrnuto konkrétně deset. „Svým počtem tvoří filmové a seriálové stanice největší kategorii tematických televizních stanic u nás,“ vypočítává Tatiana Bizovová.

Početná kategorie tematických kanálů

Bezplatně v rámci digitálního pozemního vysílání mohou diváci sledovat filmové televizní stanice – Nova Cinema a Prima Max. Zatímco televizní skupina Nova přišla se svým filmovým kanálem již v roce 2007, televizní skupina Prima jej spustila v roce 2015. Významným rokem pro trh měřených filmových a seriálových televizních stanic byl rok 2009, kdy na českém trhu začalo působit mediální zastupitelství tematických televizních stanic Atmedia. V tento rok se do měření televizní sledovanosti zapojily čtyři placené filmové a seriálové kanály – AMC, AXN, CS Film a Film+. V průběhu dalších let se k nim připojily další čtyři placené kanály – Joj Cinema (2016), FilmBox (2017), FilmBox Stars (2022) a Canal+ Action (2023).

„Zatímco Nova Cinema a Prima Max jsou vlajkovými filmovými stanicemi českých televizních skupin, ostatní filmové a seriálové televizní stanice jsou lokalizované kanály nadnárodních mediálních společností a diváci je najdou jen v nabídce operátorů placené televize,“ upozorňuje Tatiana Bizovová.

Televizní stanice AXN zaměřená na akční filmy a seriály spadá pod skupinu Antenna Group, na stejný žánr se orientuje také nejnovější filmová a seriálová televizní stanice Canal+ Action francouzské mediální skupiny Canal+. Pod ní spadají také kanály FilmBox a FilmBox Stars, které vedle evropských snímků nabízejí také české a československé klasiky. Filmové televizní stanice tvoří také důležitou část portfolia mezinárodní televizní skupiny AMC, která českým divákům nabízí kanály AMC a Film+, v jejíchž programové nabídce jsou hollywoodské filmy všech žánrů. Dále jsou zde také Joj Cinema a CS Film, které patří do portfolia slovenské televizní skupiny Joj. Zatímco CS Film nabízí divákům české a československé filmy, Joj Cinema se orientuje především na zahraniční velkofilmy.

Poměrně velký nárůst měřených filmových a seriálových televizních stanic v posledních letech ukazuje, že je tento segment pro televizní hráče zajímavý. „Přestože většina televizních hráčů spustila v posledních letech svoje vlastní placené VOD služby s rozsáhlým katalogem filmů a seriálů, nadále investují i do filmových a seriálových televizních stanic. Z jednoduchého důvodu – mezi diváky je o ně zájem. Například tím, že jim nabízejí kurátorský výběr kvalitních filmů a nemusejí trávit až desítky minut hledáním obsahu,“ upřesňuje Tatiana Bizovová s tím, že řada filmových a seriálových televizních stanic oslovuje své diváky také originálním obsahem vlastní produkce.

Filmy a seriály jsou nejoblíbenější mezi mladšími 

Důvod, proč tvoří filmové a seriálové televizní stanice největší kategorii tematických kanálů, vysvětlují čísla televizní sledovanosti. Z celkového času, který tráví čeští diváci ve věku 15–69 let sledováním televize, připadá na filmy a seriály téměř jedna polovina, v roce 2022 to bylo konkrétně 45 %. Zatímco filmům věnují 17 % času před televizními obrazovkami, seriálům 22 % a ostatním dramatickým pořadům, jako jsou sitkomy a další, zbývajících 6 %. Sledování filmů a seriálů je oblíbenější mezi mladšími věkovými skupinami diváků. Nejvíce času jim věnují diváci ve věku 25–34 let, v roce 2022 to bylo konkrétně 49 % (zdroj: ATO -Nielsen, živě + TS0-3, 2022, ATS, CS 15–69, 25–34).

Samotné filmové a seriálové televizní stanice se na celkovém podílu na sledovanosti u diváků ve věku 15–69 podílí z 9 % (zdroj: ATO-Nielsen, živě + TS0–3, 2. pol. 2022–1. pol. 2023, share, CS 15–69). Zatímco zásah volně dostupných stanic se počítá v milionech diváků měsíčně, u placených kanálů jde spíše o stovky tisíc diváků měsíčně. „Výjimkou je FilmBox, který měsíčně osloví v průměru 1,1 milionu diváků ve věku 15–69 let, což je s ohledem na skutečnost, že jde o placený kanál, velmi dobré číslo,“ podotýká Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia. Zároveň dodává, že placené filmové a seriálové kanály patří obecně k nejsledovanějším placeným kanálům vůbec (zdroj: ATO-Nielsen, živě + TS0–3, 2. pol. 2022–1. pol. 2023, Reach 000, CS 15–69).

Zatímco dokumentární a sportovní televizní stanice jsou často sledovány především mužskými diváky v produktivním věku, u filmových a seriálových televizních stanic je skladba diváků různorodější. „Záleží spíš na tom, jaký typ filmů a seriálů svým divákům nabízejí. Například na AMC, Canal+ Action a Film+ se vyskytují spíše akční filmy, thrillery a akční komedie, proto je více sledují mužští diváci,“ vysvětluje Pavel Müller s tím, že například na Canal+ Action a AMC tvoří muži dvě třetiny všech diváků ve věku 15–69 let. Jiné filmové a seriálové televizní stanice mají ve své programové nabídce více filmových a seriálových žánrů, proto je skladba jejich diváků vyrovnanější.

Za úspěchem placených kanálů stojí často český obsah

I přesto, že je každá filmová a seriálová televizní stanice jiná a nabízí svým divákům různý typ obsahu, existují žánry, které jsou úspěšné napříč těmito televizními stanicemi. „Příkladem jsou kriminální seriály a akční filmy, které jsou u českých diváků dlouhodobě velmi oblíbené,“ tvrdí Müller. Na televizní stanici AXN tak patří k dlouhodobě nejúspěšnějším seriálům Námořní vyšetřovací služba, první příčky nejsledovanějších filmů pak na televizní stanici Joj Cinema obsadily v prvním pololetí letošního roku například tituly Gunman: Muž na odstřel, John Wick nebo Nemilosrdní. Oblibu akčních filmů a thrillerů potvrzují také výsledky sledovanosti televizních stanic AMC a Film+, na nichž patřily v prvních šesti měsících letošního roku k nejúspěšnějším například tituly The Expendables: Postradatelní nebo Purpurové řeky.

Vedle akčních filmů, thrillerů a akčních komedií si mezi diváky najdou své místo také rodinné filmy, fantasy nebo romantické komedie. „Specifickou kategorií jsou pak české a československé filmy. Ty často stojí za úspěchem filmových televizních stanic u nás,“ tvrdí Pavel Müller a jako příklad udává televizní stanici FilmBox, která ve svých počátcích nabízela divákům pouze zahraniční filmy, následně však začala výrazněji investovat do nákupu českého obsahu. „Poté, co se na FilmBox začaly objevovat české filmy, vzrostl podíl na sledovanosti této televizní stanice více než dvojnásobně. V současnosti jde nejen o nejsledovanější placený filmový kanál, ale o nejsledovanější placený kanál vůbec,“ tvrdí Pavel Müller. Velký zájem o české, případně československé filmy, potvrzuje i druhé místo v žebříčku nejsledovanějších placených televizních stanic u nás – na něm se dlouhodobě umisťuje televizní kanál CS Film, který je zaměřený na českou a československou kinematografii.

Dosah filmových a seriálových TV, červen 2023, 15+

Volně šířené  share (%) reach (tis.)
Nova Cinema 3,00 4406
Prima Max 2,78 4246

Dosah filmových a seriálových TV, červen 2023, 15+

Placené kanály share (%) reach (tis.)
Joj Family 0,86 1466
FilmBox 0,43 1263
CS Film 0,31 853
Joj Cinema 0,14 642
AMC 0,23 613
FilmBox Stars 0,25 595
Film+ 0,20 577
Canal+ Action 0,23 470
AXN 0,08 333

Zdroj: ATO-Nielsen, TV živě+TS 0-3 ke dni 14.7. 2023

-mav-