Knihobot vstoupil jako Bookbot do Německa a Rakouska

středa, 26. července 2023, 18:30 Aktuality, Retail, Marketing MediaGuru

Knihobot expandoval do Rakouska a Německa, na obou trzích bude vystupovat pod značkou Bookbot.

Knihobot vstupuje pod značkou Bookbot do Německa a Rakouska, zdroj: Knihobot.

Knihobot vstupuje pod značkou Bookbot do Německa a Rakouska, zdroj: Knihobot.

Knižní secondhand Knihobot se rozšiřuje do Rakouska a Německa, kde bude působit pod mezinárodní značkou Bookbot. Startovací kampaň podporují mimo jiné knihotaxíky, které jezdí po Vídni. Do konce roku by chtěl Knihobot prodat v Rakousku a Německu asi 25 % z celkového objemu prodaných knih.

Pro Knihobot se Německo a Rakousko stalo první zahraniční destinací po Slovensku, kde působí již více než rok. Podle Dominika Gazdoše, zakladatele Knihobotu, německojazyčný knižní trh nabízí potenciál miliard eur. Expanze bude probíhat ve vzájemné synergii – rakouský trh by se například díky své velikosti měl stát prostorem pro testování a experimenty, které se budou v případě úspěchu přenášet na ten německý. Nabídka obou bude plně provázaná.

„Knižní trh v Rakousku a Německu je v mnoha ohledech jiný než český. Použité knihy se tam prodávají mnohem častěji a jsou běžně k dostání třeba na Amazonu. V tom hlavním se ale podobá tomu našemu v době, kdy jsme s Knihobotem začínali. Všichni cílí na kupující a ignorují výkup, přesto, že je pro fungování naprosto zásadní,“ komentuje Dominik Gazdoš, CEO a zakladatel Knihobotu.

Služba zde bude fungovat zcela totožně jako v Česku nebo na Slovensku – tedy na jedné straně jako knihkupectví s knížkami z druhé ruky, na druhé straně jako partner, kterému je možné předat již nechtěné knížky do prodeje. Knihobot, respektive Bookbot zajistí vše potřebné od nafocení, propagace, prodeje až po odeslání novému majiteli. Ten původní dostane 60 % prodejní ceny knih minus 1,19 eur. Oba trhy budou zatím obsluhovány z českého centrálního skladu, který má Knihobot ve Vysočanech. Prostřednictvím  partnerů a díky centrálnímu středoevropskému umístění slibuje doručení objednávky do 3–5 dnů.

Zákazníci v Rakousku a Německu mohou vracet knihy do oběhu prostřednictvím kurýra a stejně jako v Česku za svoz nic neplatí. Fyzická pobočka jak v Rakousku, tak v Německu ale podle Dominika Gazdoše v plánu zatím není. Nicméně po Vídni bude možné využít tzv. knihotaxíky neboli Booktaxi, které přijedou v domluvený termín na libovolnou adresu a odvezou již nechtěné knížky k prodeji. O jejich provoz se jako v dříve v Česku a na Slovensku stará logistický operátor DoDo. 

„Zájem o Booktaxi nás mile překvapil. Každý den díky tomu zaplníme tři čtvrtiny rozvozové kapacity a do nabídky během tří týdnů přibylo tisíce knih z vídeňských domácností,“ dodává Dominik Gazdoš s tím, že týdně dokáže Bookbot z Německa a Rakouska získat přibližně 10 tisíc knih týdně, počet navíc s každým týdnem roste. Na konci roku by Bookbot měl na německých a rakouských trzích prodávat asi čtvrtinu z celkového objemu knížek a v blízké budoucnosti by měly oba trhy významem dohnat ten český.

-stk-