Letní kina a hudební koncerty lákají v létě nejvíce

čtvrtek, 27. července 2023, 07:30 Outdoor, Výzkum MediaGuru

Z letních kulturních akcí lákají Čechy nejvíce letní kina a hudební koncerty. Alespoň nějakou z těchto akcí vyhledá v letošním létě téměř 60 % online populace, ukazuje výzkum Ressolution Group a Nielsen.

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Z kulturních akcí se letos v létě plánují Češi zúčastnit nejvíce letního kina a hudebního koncertu pod širým nebem (oboje 28 %). O něco méně dotazované lákají foodfestivaly (20 %), hudební festivaly (19 %) a letní divadelní scéna (15 %). Minimálně lákají respondenty autokina (3 %). Žádnou z uvedených akcí neplánuje navštívit 41 % respondentů. Ukazuje to výzkum Ressolution Group a Nielsen pro MediaGuru.cz, který byl realizován na vzorku Českého národního panelu.

Letní kulturní akce lákají především mladou populaci. Alespoň některé z uvedených akcí se plánuje zúčastnit tři čtvrtě dotazovaných ve věkové kategorii 15 až 34 let. Naopak žádnou z uvedených akcí neplánuje navštívit především 58 % respondentů z věkové kategorie 55 a více let.

Letní kino plánují navštívit spíše respondenti z měst (31 %) oproti těm z vesnic (24 %). 

Jako důvod plánu navštívení letního kina je nejčastěji uváděn příjemně strávený večer s přáteli nebo partnerem či partnerkou (62 %), dále že je letní kino samo o sobě zážitek (59 %) a pro čtvrtinu návštěvníků je důvodem film, který v kině zrovna budou hrát. Jedna desetina respondentů uvádí jako důvod to, že si chce letní kino vyzkoušet.

Letní kino nemám ve svém okolí (23 %) a nechodím do kina (22 %) jsou nejčastější důvody respondentů, kteří neplánují navštívit letní kino. Dále 17 % respondentů o navštívení ještě nepřemýšlelo, dalších 14 % nemá čas a pro 13 % nehrají dostatečně zajímavé filmy. Letní kina nevyhovují 10 % respondentů a 5 % je plánuje navštívit v jiném období.

Zdroj: Ressolution Group, Nielsen

Zdroj: Ressolution Group, Nielsen

Dotazovaní si z většiny spojují prostor letního kina s venkovním přístřeškem nebo amfiteátrem (60 %) a s parkem (42 %). Dále jsou to náměstí obcí nebo vesnic (16 %), případně parkoviště (8 %) nebo venkovní prostory obchodního centra (7 %).

Ti, kteří plánují navštívit letní kina, spontánně znají především Pardubice, Letní kino na Špilberku, Boskovice a Olomouc, Putovní letní kino a Kinobus. Tři čtvrtiny respondentů uvádí jiná než zmíněná kina.

O výzkumu

  • Metodika: Výzkum byl realizován prostřednictvím internetového sběru (CAWI), respondenti byli vybíráni z Českého národního panelu.
  • Terénní sběr: od 15. 6. do 22. 6. 2023
  • Cílová skupina: Internetová populace ČR 15+
  • Vzorek: 506 respondentů
  • Realizátoři: Ressolution Group, Nielsen

-mav-