Lukačovič nabídl odměnu za dopadení anonyma, jenž ho vydírá

neděle, 30. července 2023, 10:40 Aktuality, Internet & Mobil ČTK

Majitel Seznamu.cz Ivo Lukačovič na twitteru uvedl, že anonym po něm požaduje bitcoiny za to, že nebude škodit jeho firmě.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

Majitel Seznamu.cz Ivo Lukačovič na twitteru uvedl, že anonym po něm požaduje bitcoiny za to, že nebude škodit jeho firmě, Lukačovič se proto chce obrátit na policii a za dopadení vyděrače nabídl finanční odměnu. Mluvčí pražské policie Jan Daněk ČTK dnes řekl, že neví, jestli se majitel Seznamu.cz na policii už obrátil. Trestní oznámení může podat policii kdekoli.

Podle e-mailu, který Lukačovič na twitteru zveřejnil, po něm anonym chce do tří dnů 12,7 bitcoinu (zhruba 8,1 milionu Kč). V případě, že nezaplatí, hrozí mu, že bude jeho firmě působit škody. Anonym v této souvislosti zmínil dva roky roky starou událost, kdy policisté kvůli anonymnímu nahlášení bomby evakuovali po celém Česku deset budov, ve kterých působí Seznam.cz. Autor e-mailu tvrdí, že za tímto oznámením stojí právě on. Napsal, že „už tehdy ukázal, co umí", a Lukačovičovi zaslal identifikační údaje bitcoinové peněženky, kam má bitcoiny převést.

„Nabízím několik milionů Kč jako odměnu za vypátrání a pravomocné odsouzeni majitele bitcoin peněženky. Dostaneš tolik milionů Kč, kolik on dostane let natvrdo (vězení)," reagoval na uvedený e-mail majitel Seznamu na twitteru a doplnil, že věc předá policii.

Lukačovič založil Seznam.cz v květnu 1996. Firma provozuje stejnojmenný vyhledávač Seznam.cz, který je českou jedničkou ve všeobecných vyhledávacích službách, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar, Sreality a Sauto. Nabízí mimo jiné také srovnávač Zboží.cz, Počasí.cz, Prohlížeč nebo videoportál Stream.cz.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v červnu povolil firmě Seznam média ze skupiny Seznam.cz koupit firmu Silky Zdeňka Porybného. Jejím prostřednictvím Seznam.cz získá i společnost Borgis, která vydává deník Právo a dodává obsah pro server Novinky.cz.

Loni Seznamu klesl zisk před zdaněním o 34,5 procenta na 1,28 miliardy korun. Tržby naopak stouply o 5,8 procenta na 5,93 miliardy Kč.

-čtk-