Meta chystá marketingové nástroje pro Threads

neděle, 16. července 2023, 07:40 Internet & Mobil MediaGuru

Zájem o aplikaci Mety překonal rekordy. Mohli by z toho těžit i zadavatelé – časem.

Zdroj: Unpslash

Zdroj: Unpslash

Instagramová nápodoba Twitteru zaujala mimo jiné slušným startem. Aplikaci Threads si během necelého týdne nainstalovalo přes 100 milionů lidí. Žádná digitální služba neměla tak rychlý start – je třeba ale dodat, že start Threads výrazně usnadnilo funkční propojení s Instagramem. Na přihlášení do Threads lze mimo jiné použít instagramové uživatelské údaje. Přesto jde o čísla, která jistě musejí zajímat nejednoho zadavatele. Momentálně nelze na Threads šířit sponzorované příspěvky či jiné formy reklamního obsahu, to by se však podle zjištění serveru Axios mohlo brzy změnit. 

Jak web uvedl s odkazem na svůj zdroj, na Threads chce Meta přivést funkce takzvaného brandovaného obsahu (Branded Content) umožňující navázat influencerům vztah s vybranými firmami. V rámci reklamní kooperace by potom musely být konkrétní příspěvky označeny štítkem, že jde o placenou spolupráci. Což není v principu nic, co by již nefungovalo na Instagramu. Označovat komerční spolupráci by měli uživatelé podle podmínek používání Threads už nyní, a to hashtagem či explicitním vyjádřením v příspěvku. Zdroj Axiosu tvrdí, že firma „rychle“ pracuje na zpřístupnění standardních funkcí Branded Content i pro Threads. Konkrétnější termíny realizace však server neuvedl. Podobně nejasné je také datum, kdy by se mohla na Threads objevit reklama v podobě běžných sponzorovaných příspěvků. Meta podle zdroje Axiosu s reklamou počítá, ale chce ji údajně nasadit až v okamžiku, kdy počet uživatelů sítě dosáhne kritického množství.

Ideálně bez politiky

Zároveň na nové platformě stále chybějí další důležité funkce kromě zobrazování reklamy. I to se však Meta chystá napravit, což by mohlo přilákat další vlnu zájemců o používání Threads. Jak popsal šéf Instagramu Adam Mosseri, na Threads by měl být nově k vidění i chonologicky řazený kanál příspěvků od účtů, které má uživatel ve sledování. Vývojáři mají také nachystat funkci editování příspěvků či vyhledávání obsahu v rámci Threads podle klíčových slov.

I kdyby ale nyní počet stažení Threads dál prudce rostl, nastupující šéf digitální agentury Perion Network Tal Jacobson varuje před rychlými soudy. „Počet nainstalování zas tolik neznamená. Množství konverzací je to, co je třeba brát v potaz,“ nastínil podle CNBC Jacobson metriku, která je pro něj důležitější. Předseda neziskové organizace Media Matters for America Angelo Carusone podle stejného serveru dodala, že na Threads se povedou nejspíš dost jiné debaty než na Twitteru. Šéf Instagramu Mosseri totiž nastínil, že síť nebude aktivně zviditelňovat diskuze na téma aktuálních událostí a politiky s tím, že směřování konverzací směrem ke sportu či módě povede k méně vyhroceným debatám. 

Carusone míní, že kvůli tomu však nebude mít nová sociální síť od Mety takový vliv. „Threads mohou být komerčně životaschopné, ale nezískají žádnou skutečnou relevanci,“ dodala aktivistka. Její slova znějí nadějně pro sociální síť Elona Muska – hojně využívanou novináři či politiky. Překonání čtvrtmilionu denních uživatelů Twitteru sice nejspíš pro Threads nebude problém. Zůstává ale klíčová otázka, jací lidé to budou.

-riv-