Nextbike vstupuje do Liberce, je v 35 českých městech

úterý, 18. července 2023, 07:05 Aktuality, Marketing MediaGuru

Nextbike od začátku léta rozšířil svoji síť sdílených kol do tří nových měst – Přerova, Pelhřimova a Liberce.

Zdroj: Nextbike

Zdroj: Nextbike

Nextbike od začátku léta rozšířil svoji síť sdílených kol do tří nových měst – Přerova, Pelhřimova a Liberce. Celkem tak mohou bikesharing využít obyvatelé 35 českých obcí a měst. Nextbike provozuje v jejich ulicích přibližně sedm tisíc bicyklů, které parkují ve stanicových systémech. Ve většině měst dotují prvních 15 až 30 minut jízdy denně radnice či firmy, které s Nextbike spolupracují. Cílem společnosti je do konce roku získat 400 tisíc uživatelů aplikace.

„Letos plánujeme navýšit počet uživatelů naší aplikace ze 300 tisíc na 400 a pokračovat ve spolupráci na budování funkční infrastruktury pro bikesharing v České republice. Jen za červen jsme získali 10 588 aktivních jezdců, z toho 739 si bikesharing poprvé vyzkoušelo na festivalu Rock for People, kde mohli jezdit na nextbike po městě i v areálu. Loni jsme vyrostli o 150 procent a chceme pokračovat dál, protože v bikesharingu vidíme velký potenciál ke zlepšení městské dopravy i kvality života Čechů,” říká CEO nextbike Lukáš Luňák.

V Přerově jezdí 140 sdílených kol, která mají uživatelé na prvních 15 minut zdarma díky podpoře města, zatímco v Pelhřimově půjčování 50 bicyklů financuje společnost Cara Plasma. V Liberci vyjelo do ulic 150 sdílených kol 15. července a jejich provoz dotuje kraj, stejně jako je tomu v nedalekém Jablonci nad Nisou, kde si lidé v průměru půjčí kolo na jedné ze 24 stanic 160 krát denně. 

Nextbike často spolupracuje i s firmami, které chtějí svým zaměstnancům nabídnout možnost jezdit do práce na sdíleném kole, a proto si nechávají instalovat stanice přímo před svými provozy. Další využívají kola jako reklamní plochu a jezdit s nextbikem zdarma lze i v rámci Multisport karty. Na Berounsku bikesharing v celém městě financuje Nadace Tipsport, v Mladé Boleslavi zase Škoda Auto. K využití bicyklu jako dopravního prostředku pro každodenní cesty do zaměstnání obyvatele měst motivovala i nedávná výzva Do práce na kole a navazující soutěž nextbiku „Šlápni do toho a vyhraj“.

-mav-