Petr Šabata nahradí ve vedení Práva Zdeňka Porybného

pondělí, 17. července 2023, 20:05 Tisk, Lidé ČTK

Novým šéfredaktorem deníku Právo bude od úterý Petr Šabata, nahradí Zdeňka Porybného, který je v čele deníku od listopadu 1989.

Petr Šabata, zdroj: Český rozhlas

Petr Šabata, zdroj: Český rozhlas

Novým šéfredaktorem deníku Právo bude od úterý 18. července dosavadní zástupce šéfredaktora Petr Šabata. Ve funkci nahradí Zdeňka Porybného, který dnes rezignoval. Uvedl to server Novinky.cz, který stejně jako Právo patří společnosti Borgis. Porybný se stal šéfredaktorem deníku krátce po sametové revoluci.

„Děkuji všem, kteří jste mi v průběhu uplynulých skoro 33 let pomáhali utvářet charakter Práva jako nezávislého, myšlenkově otevřeného deníku, který se svým způsobem podílel i na pozitivní transformaci české společnosti po pádu starého režimu," napsal Porybný podle Novinek zaměstnancům Borgisu. Nově bude mít na starosti sociální sítě Práva a jeho sobotní magazín.

Šabata přišel do Práva loni v říjnu z Českého rozhlasu Plus, kde působil jako šéfredaktor. „Zdeněk Porybný je nejen skvělý novinář, který vedl Právo výjimečným způsobem, ale také vydavatel-vizionář, což ukázal navázáním strategické obsahové spolupráce se Seznamem před 20 lety. Výsledky jeho práce jsou pro nás silným závazkem, patří mu velký dík," řekl serveru Šabata.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil na konci června firmě Seznam média ze skupiny Seznam.cz koupit Porybného firmu Silky. Jejím prostřednictvím Seznam.cz získá i společnost Borgis, která vydává deník Právo a dodává obsah pro server Novinky.cz.

Tištěnému deníku Právo dlouhodobě klesá náklad jako drtivé většině tištěných médií, podle Kanceláře ověřování nákladů tisku činil letos v dubnu průměrný prodaný denní náklad 45.556 kusů.

ÚOHS: Seznam.cz může koupit vydavatele deníku Právo

pátek 30. června 2023

Ve vedení deníku Právo je Zdeněk Porybný od listopadu 1989, kdy současně převzal i vedení vydavatelství Rudé právo, později vydavatelství Florenc. V září 1990 pak založil akciovou společnost Borgis a část akcií nabídl členům tehdejší redakce Rudého práva. Do dnešních dnů tak zastával pozici majitele i šéfredaktora deníku Právo. 

-čtk-