Rádia Čas a Čas Rock začala vysílat v DAB+

středa, 12. července 2023, 09:55 Rádio, Aktuality MediaGuru

Telekomunikační společnost Progress Digital spustila v pondělí 10. července vysílání vlastního experimentálního DAB+ multiplexu. Jeho součástí jsou rozhlasové stanice Čas a Čas Rock zpřízněné mediální skupiny Pohoda.

Rozhlasový mikrofon (ilustrační foto). Zdroj: Shutterstock

Rozhlasový mikrofon (ilustrační foto). Zdroj: Shutterstock

Vysílání digitální rozhlasové sítě označované zkratkou PD DAB+, podle operátora Progress Digital, je realizováno ze dvou vysílačů na území středních Čech a jejich přirozeným přesahem je tak možné je zachytit i v okolních regionech. Šíření signálu z vysílačů o výkonu 1 kW ve vertikální polarizaci probíhá na kanálu 5B ze dvou lokalit – Benešov – Kozmice a Buchov. Součástí experimentální rozhlasové sítě, která má společnost připravit na řádné DAB+ vysílání, jsou stanice Čas a Čas Rock.

Společnost Progress Digital je dalším z operátorů, kteří v tuto chvíli provozují pozemní digitální rozhlasové vysílání, je třeba si však uvědomit, že dosah všech vysílačů je omezený. Důvodem je skutečnost, že kmitočty jsou udělovány na bázi tzv. Individuálních oprávnění s výkonem maximálně 1 kW. Situace se má změnit až v následujících měsících, kdy telekomunikační firmy budou mít možnost vybudovat řádné komerční sítě. Celoplošné DAB+ vysílání provozuje nyní pouze Český rozhlas s hodnotou 96 % outdoor, tedy zásah signálem mimo budovy (v exteriéru).

-lukpol-