Rušné léto v Hollywoodu i na streamovacích službách

úterý, 25. července 2023, 14:05 TV MediaGuru

Streamovací služby zažívají poměrně žhavé léto, všímá si ředitelka společnosti Axocom Erika Luzsicza.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Streamovací služby zažívají poměrně žhavé léto. Pomalu se usazující nadvláda těchto gigantů na televizní zábavu přiměla hned několik hollywoodských odborů ke stávkám. Zatímco z titulků zahraničních médií to může vypadat jako palčivý problém, pro samotné giganty to zatím zas až takové potíže nepřináší. Ba výjimečně i naopak. Například Netflix se pochlubil, že stávka herců a scénáristů mu výrazně zlepšila cash flow, které by se dodatečně mělo zvednout o 1,5 miliardy dolarů a dosáhne na 5 miliard dolarů. To už je slušná částka, nicméně společnost zatím nechtěla prozrazovat, zda peníze posléze investuje do nového obsahu.

Naopak Netflix se nově také pochlubil, do čeho investovat nehodlá. A tím jsou živé sportovní přenosy. Zatímco konkurence nelení a za práva na vysílání nejrůznějších sportovních klání utrácí nemalé částky, největší streamovací služba nic takového nehodlá dělat. Firma naopak uvedla, že je „nadšená z programů, přilehajících ke sportu“. Jako příklady toho úspěchu uvedla pořady typu Tour de France: bez příkras nebo již několik let běžící dokumentární seriál F1: Touha po vítězství.

Pak je tu ještě jeden trend, na který Netflix nechce naskočit. A tím je přeprodej licencí na vlastní pořady. Což už ve velkém dělá například HBO, jejíž nejlepší seriály z vlastní produkce se objevují u konkurence. Netflix naopak tvrdí, že na správné cestě, pokud si obsah na platformě ponechává na dobu neurčitou.

A tady se opět dostávám k současné stávce v Hollywoodu. Právě přeprodej původního obsahu BHO ke konkurenci je jedním z důvodů samotné stávky. Ne že by tvůrci neradi viděli svoji práci někde jinde, ale jak se ukázalo, důvodem přeprodeje je snížení daní. Za to si vysloužilo zvláštní kritiku vedení ředitel Disney Bob Iger a taktéž David ZaslavWarner Bros. Jejich jména bylo možné vidět na transparentech protestujících.

To samozřejmě nebylo vše, co se teď u Disney událo. Bob Iger mimo jiné prohlásil, že v diskuzi jsou možné plány na prodej některých lineárních televizních kanálů, části podílu v ESPN a dokonce i televizních a streamovacích aktiv v Indii. Iger uvedl, že společnost Disney by byla otevřená prodeji svých sítí, jako jsou ABC a National Geographic, s tím, že „nemusí být pro společnost Disney klíčové".

Autorka textu: Erika Luzsicza, ředitelka Axocom