Startup proti dezinformacím elv.ai vstupuje na český trh

středa, 19. července 2023, 15:20 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Slovenský startup už navázal spolupráci s mediálním domem Economia a s webem Refresher.cz.

Zakladatelé slovenského startupu elv.ai a investor Milan Dubec (třetí zleva), zdroj: elv.ai

Zakladatelé slovenského startupu elv.ai a investor Milan Dubec (třetí zleva), zdroj: elv.ai

Slovenský startup elv.ai, který se zaměřuje na  odstraňování dezinformací na sociálních sítích a v online prostoru, expanduje na český trh. Už teď spolupracuje s Economií a na svých sociálních sítích ho využívá i Refresher.cz.

„Náš cíl není jen identifikovat a odstraňovat problematický obsah. Chceme přispět k vytvoření zdravější online kultury, která se zaměřuje na respekt a konstruktivní výměnu názorů. Umělá inteligence je vynikající nástroj pro rychlé identifikování potenciálních problémů, ale konečné rozhodnutí vždy učiní člověk, abychom zajistili nejvyšší možnou úroveň citlivosti a porozumění kontextu," říká CEO a spoluzakladatel elv.ai, Jakub Šuster.

Umělá inteligence je využívána jako první řádek obrany, který filtruje a zpracovává komentáře. AI se věnuje pouze příspěvkům, u kterých je si jistá alespoň 95% správností svého hodnocení. Pokud si AI není jistá, předává příspěvky lidským moderátorům k dalšímu hodnocení.

Od svého vzniku v březnu 2022 prošli elfové více než 10 milionů komentářů, z nichž museli skrýt nebo smazat více než 1,5 milionu nenávistných nebo dezinformačních komentářů.

Zakladateli společnosti elv.ai jsou Gabriel Tóth, Ľudovít Ďurman a Jakub Šuster, kteří stáli od začátku u projektu Elfovia.sk. K nim se přidal podnikatel a investor Milan Dubec, který poskytl investici 300 tisíc eur na podporu expanze do zahraničí.

-mav-