Teleko spustil DAB+ multiplex pro Hradec Králové

úterý, 25. července 2023, 16:45 Rádio, Aktuality MediaGuru

Od pátku 21. července je v provozu nový vysílač digitálního rozhlasu v lokalitě Hradec Králové – Stěžery.

Oficiální logo technologie DAB+

Oficiální logo technologie DAB+

Operátor Teleko digital chce díky novému multiplexu nabídnout kvalitnější signál nejen pro Hradec Králové, ale také Pardubicko.

„Vážení posluchači digitálního rozhlasového vysílání, od pátku 21.7.2023 je v provozu nový vysílač DAB+ rozhlasu z lokality Hradec Králové – Stěžery na kanálu 5D s výkonem 1 kW. V krajích Hradec Králové a Pardubice byl posílen signál TELEKO DAB multiplexu, který v současné době šíří programy regionálních stanic Českého rozhlasu Hradec Králové a Sever, Rádia Proglas, Rádia 7, stanic ZUN a TOP 40,“ uvedlo Teleko na svých webových stránkách.

Příbramská společnost, která provozuje DAB+ vysílače po celé republice, dodává: „Pro příjem digitálního rozhlasu je nutný přijímač, který podporuje pásmo DAB. Doporučujeme na digitálních přijímačích spustit funkci ladění nebo Autotune.“ Digitální rozhlas DAB+ funguje v tzv. III. pásmu, které se v minulosti využívalo pro účely analogové pozemní televize. V tuto chvíli vysílají komerční sítě pouze na bázi tzv. individuálních oprávnění do 1 kW, jejich dosah je proto omezený.

-lukpol-