Threads od Mety mají za sebou slušný start

neděle, 9. července 2023, 07:20 Internet & Mobil MediaGuru

Twitter tvrdí, že se okopírované konkurence nebojí. Přesto jí vyhrožuje žalobou.

Zdroj: Meta

Zdroj: Meta

Očekávaný bizarní klecový souboj miliardářů Marka Zuckerberga a Elona Muska se předčasně zhmotnil v symbolické rovině. Od čtvrtka si mohou uživatelé ve vybraných zemích stahovat odnož Instagramu s názvem Threads. Aplikace nepředstavuje v zásadě nic jiného než pokus o technicky funkčnější kopii Twitteru. Ke spuštění Threads došlo jen pár dní poté, kdy majitel Twitteru Musk naštval řadu „svých“ uživatelů rozhodnutím omezit počet tweetů, které mohou za den přečíst. I to přispělo k tomu, že si během necelých 24 hodin od spuštění Threads stáhlo tuto aplikaci podle Zuckerberga na 30 milionů lidí. Počtem uživatelů tak Threads okamžitě zastínily množství lidí, kteří používají další alternativy Twitteru typu Mastodon, Bluesky či Nostr.  A to navíc nejsou Threads dostupné pro evropský trh kvůli nejistotě firmy, zda by vyhovovala zdejší regulaci. Zakladatel Twitteru Jack Dorsey sdílel výčet osobních informací, které Threads podle údajů poskytnutým App Store sbírají. 

I přes solidní start aplikace od Mety ale představují desítky milionů lidí jen zlomek počtu uživatelů, kteří si nainstalovali Instagram. Účet na něm mají přes dvě miliardy lidí. Přestože Threads fungují jako samostatný program, přihlásit se do sociální sítě lze přes stejné registrační údaje jako do Instagramu. K dispozici pak mají uživatelé Threads teoreticky stejné kontakty a účty ke sledování jako na Instagramu. To je faktor, který výrazně usnadňuje migraci na novou sociální síť. Kdyby jen každý sedmý uživatel Instagramu zkusil Threads, nová platforma by značně překonala počet lidí s účtem na Twitteru. Vedení Twitteru ale tvrdí, že právě složení twitterových uživatelů je natolik unikátní, že v konkurenčním boji obstojí.  „Jsme často napodobováni. Ale nikdy nepůjde okopírovat komunitu Twitteru,“ napsala šéfka mikroblogovací služby Linda Yaccarinová. Činy její firmy však vypovídají o tom, že si Twitter svým postavením zdaleka tak jistý není. Podle serveru Semafor Muskova firma hrozí Metě kvůli okopírování principů Twitteru žalobou. 

Slova Yaccarinové přesto nejsou zcela od věci. Jedním z nejvýraznějším rysů Twitteru je četná přítomnost politiků či novinářů. Proto představuje tato platforma relativně vlivnější sociální síť než jiné služby s početnější uživatelskou základnou. Někteří novináři ale upozorňují, že pokud někomu nevyhovuje směřování Twitteru, neměl by hledat spásu ve Vláknech. 

Řadu autorů obsahu mohou Threads částečně odradit i tím, že tvůrci aplikace razí stejný přístup k odkazům na externí weby jako Facebook. To znamená, že v příspěvku se po vložení odkazu například na zpravodajský článek neukáže náhledová fotografie. Twitter se chová jinak a odkazy servíruje publiku v mnohem atraktivnější formě s náhledovkou. Kromě toho také na rozdíl od aplikace Mety dovoluje vkládat tweety i na jiné webové stránky, jak je příkladem tento článek. Jinak jsou si obě aplikace na první pohled velmi podobné. Threads ovšem volí například jiný limit počtu znaků na příspěvek (500) a nabízí uživatelům bohatší možnosti moderování komentářů pod příspěvků. Například filtrování reakcí na základě předem zvolených klíčových slov.

Na Threads nicméně ty dost možná nejzajímavější funkce teprve dorazí. Nejde jen o chybějící smajlíky nebo chronologicky řazenou timeline. Meta v představení aplikace nastínila, že časem by díky využívání protokolu ActivityPub mohlo být možné propojovat uživatele Threads a dalších platforem typu Tumblr či Mastodon. Jeho uživatelé by rázem měli k nahlédnutí výrazně větší množství obsahu než za současného stavu. „Uživatelská základna aplikací Mety je gigantická. Čítá nějaké tři miliardy aktivních účtů, které je možné zkusit přilákat na novou platformu. Jenže to také znamená, že Meta na rozdíl od své konkurence nemůže co do počtu uživatelů tolik získat,“ píše komentátorka agentury Reuters Anita Ramaswamyová. Spuštění Threads by teoreticky mohlo relativně nejvíce pomoci třeba právě Mastodonu.

-riv-