ČT art bilancuje deset let: Kultura se dostala do prime-time

úterý, 29. srpna 2023, 14:50 TV MediaGuru

ČT art vysílá deset let, zářijové vysílání otevře tradičně Týdnem dárků. Na podzim přinese také cykly o poválečné architektuře nebo o třiceti letech Dejvického divadla.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Kulturní kanál České televize si na konci srpna připomíná deset let vysílání. „Před deseti lety se nám podařilo dostat kulturu tam, kam patří. Do hlavního vysílacího času," zhodnotil generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Kultura se už neprosí o možnost přisednout si alespoň na kraj nočních časů, aby si formálně odškrtla další veřejnoprávní čárku,“ dodal výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl

Desetidenní oslavy desetiletého výročí začátku vysílání kulturní stanice ČT art započne 1. září ve 20:15 hodin přímým přenosem koncertu z pražského klubu Doupě, během něhož vystoupí na dvě desítky interpretů, mezi nimi i David Koller, PSH, Dagmar Pecková, Adam Plachetka, Štefan Margita, Kamil Střihavka nebo Lenka Dusilová.

Jedním z řady dárků bude také premiéra dokumentu o devadesátileté historii barrandovských ateliérů nazvaná Kouzelný kopec. Herecké i režisérské osobnosti Iva Janžurová, Jan Kačer, Jaromír Hanzlík, Hynek Bočan či Karel Smyczek vzpomínají na natáčení významných titulů z jejich filmografií a tuzemské kinematografie. „Klíčem k vyprávění nebylo hledat nejstěžejnější období, ale důležité tvůrce a hybatele barrandovského dění, na jejichž mikro příbězích a osudech jsme chtěli příběh slavných ateliérů odvyprávět,“ upřesňuje režisér a scenárista snímku Roman Vávra. Snímek uvede Art v sobotu 9. září ve 20:15 hodin.

Třicet sezón Dejvického divadla zmapuje třináctidílný cyklus zahrnující rozhovory s bývalými i současnými členy souboru, stejně jako ukázky z legendárních inscenací. „Není to žádný kompilát něčeho, co už bylo o Dejvickém divadle napsáno nebo natočeno. To je na celém cyklu to nejcennější,“ přibližuje kreativní producent Ivo Kristián Kubák. Úvodní díl cyklu Dejvické divadlo odvysílá Art 14. září. Ten zároveň nabídne 5. září večer i přímý přenos divadelní komedie Každý má svou pravdu, kterou má dejvická scéna na repertoáru od konce loňského dubna.

Kouzelný kopec, zdroj: ČT

Kouzelný kopec, zdroj: ČT

Dejvické divadlo, zdroj: Česká televize

Dejvické divadlo, zdroj: Česká televize

Osm dílů o výrazném období dějin československé architektury Architektura 58–89 dokumentujte nová série, jejíž tvůrci se snažili o komplexní pohled bez ideologických předsudků. „Seriál Architektura 58–89 pokrývá ty nejdůležitější, ale zároveň také nejzajímavější a třeba i opomíjené stavby. Zdokumentováno máme například bourání Transgasu na pražských Vinohradech nebo telefonní ústředny v Dejvicích,“ říká autor námětu a hudebník Vladimir 518

Různé pohledy na hudbu, tvorbu a jiná témata přinese divákům osmidílný dokument Muzikantky. V každé epizodě představí tři umělkyně. „Je to intimní vhled do života čtyřiadvaceti muzikantek, jež jsou jakýmsi reprezentativním vzorkem velmi obsáhlého a stále sílícího proudu žen, které se v Česku rozhodly vyjadřovat k životu pomocí hudby a někdy i autorského textu,“ říká režisérka cyklu Dagmar Smržová.

V premiéře se na programu ČT art objeví i celovečerní portrét Inža – zvukový mistr Ivo Špalj.

Dokumentaristé v samostatných titulech připomenou také spisovatele Ladislava Fukse, malíře Maxe Švabinského a Bohumila Kubištu nebo herce Arnošta Goldflama. Poprvé se na televizních obrazovkách objeví i dokument Sny o toulavých kočkách, věnovaný ilustrátorovi Petru Sísovi.

25. října přivítá Marek Eben ve své talk show Na Plovárně jubilejního devítistého hosta. Bude jím herec a muzikant Russell Crowe. Příští rok v lednu pak pořad oslaví dvacet pět let od uvedení prvního půlhodinového rozhovoru.

Podíl stanice ČT art na sledovanosti se v průběhu deseti let postupně zvyšoval. Nejvyšších hodnot dosahuje v letošním roce, kdy se ve svém vysílacím čase od 20:00 do 24:00 pohybuje na úrovni 1,16 % (15+, zdroj: ATO-Nielsen).

Vývoj podílu na sledovanosti stanice ČT art 2013 - 2023 (%), podíl v CS 15+ v čase vysílání 20:00-24:00, zdroj: ATO-Nielsen

Vývoj podílu na sledovanosti stanice ČT art 2013 - 2023 (%), podíl v CS 15+ v čase vysílání 20:00-24:00, zdroj: ATO-Nielsen

Podle dat zveřejněných ve zprávě o kanálu ČT art za rok 2022 nejvyšší průměrný share vykazují VŠ diváci (1,99%) a diváci ve velkých městech (1,58%). A v kategorii 15+ se program ČT art těší vyšší oblibě u žen (1,14%) než u mužů (0,86%).

Svým diváckým ohlasem je ČT art podle generálního ředitele Pera Dvořáka souměřitelná např. s britským programem BBC 4, portugalským RTP2 nebo s německým vysíláním televize ARTE. Ve srovnání s evropskými kulturními stanicemi se z hlediska podílu na sledovanosti pohybuje ČT art zhruba uprostřed žebříčku, když vyšší podíl na sledovanosti vykazují například španělská RTVE, rakouská ORF nebo německé ARD+ZDF.

Detaily k podzimnímu vysílání ČT art si můžete prohlédnout v materiálech níže. 

-mav-