ČT :D a ČT art mají i po 10 letech společnou programovou pozici

čtvrtek, 31. srpna 2023, 16:00 TV, Aktuality MediaGuru

Přesto, že se původně uvažovalo pro stanice ČT:D a ČT art o samostatné pozici, nakonec vysílají stále společně. Na jejich oddělení se nenašly finance.

Grafika dětské stanice Déčko. Zdroj: Česká televize

Grafika dětské stanice Déčko. Zdroj: Česká televize

Desáté výročí vysílání si vedle ČT art připomíná i dětský kanál ČT:D. „Když jsem před dvanácti lety psal do svého kandidátského projektu na místo generálního ředitele České televize první myšlenku na založení programu věnovanému zábavě a vzdělávání dětí, nedovolil jsem si doufat, že se nám za pár let podaří vytvořit tak vyhledávaný, respektovaný a bezpečný prostor pro nejmenší diváky,“ uvedl při této příležitosti generální ředitel České televize Petr Dvořák. Déčko je v současné době jediným dětským kanálem vysílajícím na našem trhu bezplatně a v DVB-T2.

Při zahájení obou kanálů na společné programové pozici padla logicky otázky, zdali do budoucna dojde k jejich oddělení. Dostatečný prostor a vysílání v HD formátu by umožnilo celoplošné vysílání v DVB-T2. Jak se ale nakonec ukázalo, pro tento krok se v rozpočtu České televize nanašly finance. Kavčí hory navíc na konci loňského roku vypnuly archivní program ČT 3 a portfolio programů tak bylo omezeno. Déčko tak vysílá na sdílené programové pozici přes den, ČT art ve večerních hodinách.

Česká televize připravila ve čtvrtek 31. srpna, v narozeninový den Déčka, speciální program pro nejmenší diváky. Již odvysílané pořady si pochopitelně mohou diváci pustit v iVysílání veřejnoprávního média, zákazníci placených služeb pak zpětně z televizního archivu. Připraveno bylo sváteční vydání Studia Kamarád i AZ kvízu junior, připravena je i premiéra snímku Myši patří do nebe oceněná Českým (Nejlepší animovaný film) i prémiové pokračování Večerníčku Žížaláci.

-lukpol-