ČTÚ vyhlásil aukci kmitočtů pro digitální rádia

úterý, 1. srpna 2023, 12:35 Aktuality, Rádio ČTK

Český telekomunikační úřad vyhlásil výběrové řízení na licence pro rozhlasové digitální sítě DAB+.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásil výběrové řízení na licence pro rozhlasové digitální sítě DAB+. Zájemci se mohou hlásit do konce srpna, aukce frekvencí v pásmu 174 až 230 MHz bude v říjnu. Uvedl to v tiskové zprávě.

Na rozdělovaných kmitočtech může vzniknout 27 regionálních a dvě celoplošné sítě. Vyvolávací ceny jsou u přídělů pro celoplošné sítě 1,05 milionu korun, u regionálních se pohybují od desítek tisíc do 420.000 korun podle počtu obyvatel pokrývaného regionu.

„Kmitočtové pásmo pro FM vysílání je téměř plné, tato nová platforma umožní novým programovým hráčům vstoupit na trh. Kmitočtové pásmo pro DAB se podařilo po několikaleté intenzivní práci zkoordinovat v průběhu roku 2022 a je tak možné jej využít. Vedle již úspěšně běžícího digitálního vysílání Českého rozhlasu tak umožníme i rozvoj komerčních sítí DAB,“ uvedl předseda ČTÚ Marek Ebert.

Ve výběrovém řízení jsou stanovena rozvojová kritéria, která by měla zajistit nejen úspěšný rozvoj DAB vysílání, ale i efektivní využití přidělených rádiových kmitočtů. Celoplošné sítě mají do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic a za dalších 12 měsíců 80 procent obyvatel a dálnic. Regionální vysílání má pokrýt 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a za dalších 24 měsíců následně 70 procent procent obyvatel regionu.

Mezi výhody digitálního rozhlasového vysílání patří zejména možnost rozšíření nabídky celoplošně šířených programů. Dále jde o možnost lepší zvukové kvality nebo různé doplňkové multimediální funkce a aplikace, ke kterým příjemce nepotřebuje internet. DAB by měl umožnit výrazně lepší kvalitu a dostupnost příjmu za pohybu, tedy zejména v automobilech. Všechny nově prodávané automobily už povinně několik let přijímač DAB musí obsahovat.

V současnosti v Česku provozuje digitální rozhlasovou síť veřejnoprávní Český rozhlas, která pokrývá 95 procent obyvatel.

-čtk-