Deník N byl v pololetí ve ztrátě i přes růst předplatitelů

středa, 9. srpna 2023, 07:25 Aktuality, Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

I přes růst předplatitelů bylo hospodaření Deníku N v prvním pololetí letošního roku ztrátové.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Hospodaření Deníku N v prvním letošním pololetí skončilo menší ztrátou ve výši 2,3 mil. Kč. Došlo k ní vlivem negativních vnějších okolností i přesto, že deníku se letos na začátku roku díky prezidentským volbám podařilo navýšit počet předplatitelů na 27 tisíc. Po prezidentských volbách se jejich počet udržuje na počtu 26 tisíc, napsal ředitel vydavatelství Ján Simkanič

Simkanič zdůvodnil, že první polovina roku 2023 byla ve znamení několika významných nepříjemných faktorů, které na Deník N dopadly, aniž by je mohl ovlivnit. V meziročním pohledu znamenaly skokový negativní dopad na ekonomickou situaci v řádu vysokých milionů korun.

„Nejvíce nás poškodilo přijetí novely autorského zákona, v důsledku které platformy Google a Facebook omezily podobu zobrazení odkazů na mediální obsah. Nejenže se to odrazilo na návštěvnosti z těchto zdrojů, ale Google navíc ukončil svůj program, ze kterého média mohla získávat doplňkové prostředky. Vedle toho výrazně zdražila distribuce tištěných novin a společně s dalšími zvyšujícími se náklady spojenými s nájemným nebo energiemi to dává dohromady velkou finanční zátěž navíc," napsal. 

Vývoj výnosů a nákladů Deníku N, zdroj: Deník N

Vývoj výnosů a nákladů Deníku N, zdroj: Deník N

-mav-