LFA vypsala tendr na televizní práva, rozhodne cena

středa, 23. srpna 2023, 12:40 TV MediaGuru

Výběr partnerů pro poskytnutí audiovizuálních práv od sezóny 2024/25 na pět let je rozdělen do tří samostatných soutěží.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ligová fotbalová asociace (LFA) vyhlašuje výběrové řízení na vybraná audiovizuální práva pro Fortuna:Ligu a Fortuna:Národní ligu pro následujících pět sezon, počínaje ročníkem 2024/25 a konče ročníkem 2028/29. Výběr partnerů pro poskytnutí audiovizuálních práv je v současné chvíli rozdělen do tří samostatných soutěží. Hlásit se mohou zájemci z tuzemska i zahraničí. 

V první mohou zájemci usilovat o práva na televizní vysílání první ligy, tedy Fortuna:Ligy, pro území České republiky a Slovenska. Ve druhé mohou zájemci usilovat o práva na televizní vysílání druhé ligy, tedy Fortuna:Národní ligy, pro území České republiky. Ve třetí pak mohou zájemci usilovat o práva pro streaming utkání první ligy, tedy Fortuna:Ligy, pro účely kurzového sázení na území České republiky. Ostatní audiovizuální práva pro F:L a F:NL, včetně práv na vysílání soutěží v zahraničí, hodlá LFA soutěžit v průběhu podzimu roku 2023.

Soutěže o práva na televizní vysílání tak jsou otevřeny jak licencovaným vysílatelům, tak i zprostředkovatelským a mediálním agenturám, soutěže o práva pro streaming pro účely kurzového sázení se pak mohou účastnit jak držitelé licence na provozování hazardních her, tak rovněž i mediální a zprostředkovatelské agentury.

Jediným hodnotícím kritériem pro všechny soutěže je nabízená cena. Soutěže jsou koncipovány jako dvoukolové s právem LFA soutěž ukončit už po prvním kole, pokud budou nabídky už v prvním kole zcela vyhovující.

Lhůta pro podání nabídek byla stanovena do 25. září 2023. Pro případné druhé kolo soutěže se předpokládá lhůta pro podání nabídek v délce 10 dní.

Soutěž o práva na televizní vysílání Fortuna:Ligy je rozdělena do tří části A/B/C následujícím způsobem:

  • vysílání všech osmi zápasů v daném kole;
  • vysílání čtyř zápasů daného kola, které si vysílatel vybere dle svého uvážení;
  • vysílání zbývajících čtyř zápasů daného kola.

V rámci vyhodnocení soutěže pak bude vybrána buďto varianta A) nebo varianty B) a C). V obou případech bude zajištěno odvysílání všech osmi utkání z každého kola v odpovídající kvalitě s navýšením počtu kamer. Vysílatel bude povinen zajistit u všech utkání systém VAR včetně technologie tzv. kalibrované čáry pro posouzení ofsajdových situací.

Soutěž o práva na televizní vysílání Fortuna:Národní ligy je vypsána tak, že předmětem smlouvy bude právo (a závazek) vysílat nejméně jedno utkání druhé ligy v TV kvalitě a právo k TV vysílání dalších utkání. Vedle toho bude mít vítězný zájemce právo pořizovat streamingové přenosy zápasů druhé ligy (nikoliv však pro účely kurzového sázení) – pokud toto právo nevyužije, zůstává toto právo LFA.

Soutěž o práva na streaming Fortuna:Ligy pro účely kurzového sázení je koncipována tak, že zájemci jsou vyzváni k podání nabídek ve dvou variantách, a to

  • získání exkluzivních práv v rozsahu streamingu pro účely kurzového sázení na území České republiky,
  • získání neexkluzivních práv v rozsahu streamingu pro účely kurzového sázení na území České republiky.

Soutěžní podmínky pro jednotlivé soutěže jsou k dispozici na webových stránkách

Předpokládá se, že o práva se bude ucházet stávající vysílatel O2 (možná je i kooperace majetkově spřízněné TV Nova), účastnit se chtějí i mediální skupiny Canal+, A 11 a také veřejnoprávní Česká televize.

LFA chystá tendr na TV vysílatele i generálního partnera

čtvrtek 20. července 2023

-mav-