Menší online vydavatelé založili zastupitelství Kuráž Media

pondělí, 21. srpna 2023, 10:00 Internet & Mobil MediaGuru

Online vydavatelé sdružení v AOV zakládají zastupitelství pro prodej reklamy Kuráž Media. Jeho jednatelem je dlouholetý digitální manažer Tomáš Řehák.

Libor Matoušek, předseda AOV, zdroj: Drbna.cz

Libor Matoušek, předseda AOV, zdroj: Drbna.cz

Posílení pozice středních a menších vydavatelů na inzertním trhu má za cíl nově vzniklé mediazastupitelství Kuráž Media. Jeho většinovým vlastníkem (60 %) je Asociace online vydavatelů (AOV), platforma je nicméně otevřena i médiím, která členy tohoto uskupení nejsou. Menšinovým podílníkem (40 %) je spolek Independent Media Club.

Kuráž Media v tento okamžik zastupuje dvanáctku vydavatelů, mezi které patří například Deník N, Drbna, Echo 24, Forum 24, Hlídací Pes, NextPage Media, Voxpot, i60.cz, Reportér magazín a Internet Info. Vydavatelé uvedli, že se budou účelově spojovat u reklamních tendrů, kde jim to dává smysl. Většina z nich pokračuje se svými partnery v oblasti programatického prodeje inzerce.

„Založení Kuráž media považuji za jeden ze strategických cílů Asociace online vydavatelů a jsem rád, že se nám jej podařilo naplnit. Vnímáme zvýšenou poptávku od osvícených agentur či národních klientů, kteří by rádi uvolnili více peněz k menším vydavatelům. Tato ochota často narážela na nutnost dodržet výkonové parametry. Díky silnému klastru vydavatelů v Kuráž Media jdeme této ochotě naproti,“ říká za Asociaci online vydavatelů předseda Libor Matoušek.

Kuráž Media chce peníze z reklamních kampaní rozdělovat transparentně. Je předem definované, jaká částka z peněz získaných od zadavatele skončí na účtech médií, která se do dané kampaně zapojí.

„Transparentnost budeme uplatňovat vůči médiím i zadavatelům. Cítíme potřebu pomoci právě segmentu vydavatelů, kteří hrají významnou společenskou roli a stojí mimo velká vydavatelství vlastněná silnými kapitálovými skupinami. Věříme, že i vedení řady firem má motivaci inzertními výdaji podpořit při odpovídajícím výkonu reklamy právě tato média, která jsou klíčová pro udržení názorové plurality v České republice,“ uvádí jednatel Kuráž Media Tomáš Řehák, který se na poli online inzerce pohybuje přes dvě desítky let (např. společnosti Programmatic, RockAd, dlouholetý šéf OMD Digital aj.).

Start projektu Kuráž Media podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky, Nadace Tipsportu a coworking mo-cha.

Spolek Independent Media Club byl založen letos sv dubnu. Není spojen se zastupitelstvím skupiny Prima Media Club. Jeho statutáři jsou Tomáš Řehák, Petr Orálek a Martin Švarc.

-mav-