Nejvíc čtenářů oslovuje Mafra, následují CNC a VLM

úterý, 15. srpna 2023, 07:35 Tisk MediaGuru

Nejsilnějším vydavatelstvím v počtu čtenářů je nadále mediální skupina Mafra před Czech News Center a Vltava Labe Media.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Mediální skupina Mafra zůstává s počtem necelých 3 mil. čtenářů nejsilnějším vydavatelstvím na tuzemském trhu. Následuje Czech News Center s 2,7 mil. čtenářů a Vltava Labe Media (VLM) s 2,4 mil. čtenářů. Ukazují to data výzkumu Media projekt za posledních dvanáct měsíců končících 30. červnem 2023.

Z nich vyplývá, že tři nejsilnější vydavatelství drží přes 72 % trhu, který je podchycen ve výzkumu Media projekt. Je to srovnatelný podíl jako ve stejném období loňského roku.

Do první pětky ještě patří Burda International CZ s 693 tis. čtenářů a Extra Publishing s 489 tis. čtenářů. 

Zároveň platí, že všem vydavatelstvím čtenost meziročně poklesla, nejméně vydavatelstvím V24 Media a Borgis

Dosah TOP vydavatelů na českém trhu (tis. osob)

Zdroj: Media projekt, 1. 7. 2022 - 30. 6. 2023, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Podíl vydavatelství na čtenářském trhu (%)

Zdroj: Media projekt 1.7. 2021-30.6. 2022, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Do průzkumu čtenosti Media projektu jsou řazeny tituly, jejichž náklad je auditován Kanceláří ABC ČR a zároveň tituly těch vydavatelů, kteří se do výzkumu zapojí. V měření tak nejsou zahrnuty všechny tištěné tituly na českém trhu, a tak reálné podíly vydavatelů se mohou od výše uvedených lišit.

-mav-