Radegast představuje Futur, pivo uvařené ze vzduchu

pondělí, 21. srpna 2023, 15:35 Aktuality, Reklama MediaGuru

Ve spolupráci s vědci z ČVUT uvařil pivovar Radegast pivo ze vzdušné vlhkosti.

Pivo Futur bylo uvařeno z vody získané ze vzdušné vlhkosti, zdroj: Radegast / Plzeňský Prazdroj.

Pivo Futur bylo uvařeno z vody získané ze vzdušné vlhkosti, zdroj: Radegast / Plzeňský Prazdroj.

Pivovar Radegast přichází na trh s novinkou pivem Futur, uvařeným z vody získané ze vzdušné vlhkosti. Voda byla sebrána a upravena díky unikátnímu zařízení vyvinutému vědci z ČVUT. Záměrem projektu je upozornit na úbytek vody v přírodě i na způsoby, jak tento problém řešit.

Radegast Futur je ležák, který se vyznačuje velmi vysokou hořkostí přes 60 jednotek hořkosti (IBU). „Ležák Futur je důkazem, že by se pivo tímto způsobem uvařit dalo, ale zároveň je vzkazem, že budoucnost bez vody v Radegastu určitě nechceme. Proto se snižováním její spotřeby a ochranou vodních zdrojů zabýváme dlouhodobě a podporujeme projekty, které se věnují zadržování vody v krajině. Od roku 2015 jsme do nich investovali přes sedm milionů korun,“ říká Petr Klíma, senior brand manažer značky Radegast.

Radegast Futur byl uvařen pouze v symbolickém množství a nepůjde do maloobchodního prodeje. Lidé ho budou moci ochutnat čepovaný na letošním Radegast dni, který se koná 26. srpna v pivovaru v Nošovicích, a několik lahví budou moci vyhrát v rámci soutěží pivovaru na sociálních sítích.

Technologické zařízení na získávání vody ze vzduchu vzniklo ve spolupráci ČVUT UCEEB a společnosti Karbox. „EWA je unikátním zařízením, které je schopno získávat vodu i ve velmi suchém a horkém prostředí. Primárně je určeno jako nouzový zdroj pitné vody například pro složky záchranného systému ve velmi suchých oblastech. Dokáže získat zhruba 35 l vody za den v těch nejsušších a nejteplejších místech na světě. Nicméně pro průmyslovou výrobu piva by získávání vody v takových podmínkách bylo nemožné nebo přinejmenším velmi nákladné,“ říká Tomáš Matuška, vedoucí týmu S.A.W.E.R. na ČVUT UCEEB, který se na vývoji přístroje podílel. 

Na dlouhotrvající problém nedostatku vody v krajině reaguje Radegast i konkrétními kroky. V letošním roce věnuje jeden milion korun na obnovu či výstavbu lesních tůní ve spolupráci s Lesy ČR. Odborníci k tomu vytipovali 14 míst po celém Česku. To, jaké projekty budou realizovány, může ovlivnit i veřejnost. Na webu www.radegast.cz/bojovodu mohou lidé do poloviny září hlasovat pro projekt, který si přejí společně s Radegastem podpořit.

-stk-